Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Šta su to kolačići (cookies) i čemu služe?

Vjerovatno ste primijetili da u zadnje vrijeme većina web stranica izbacuje poruku o nekakvim kolačićima. Što je to i čemu služe ti famozni kolačići (eng. Cookies) saznajte u ovom vodiču.

Jel’ se to jede 🙂

Kolačići su malene datoteke koje se pospremaju na računar dok surfamo Internetom a obično se to događa kada prvi puta posjetimo neku web stranicu. Web stranice pomoću kolačića mogu zapamtiti Vaše aktivnosti ili postavke i sljedeći puta kada posjetite istu stranicu mogu ih automatski primijeniti. Web stranica “zna” da ste već bili ovdje i u nekim slučajevima prilagođava ono što vidite na ekranu. Na primjer, mogu se koristiti kako bi zapamtili sadržaj Vaše korpe u webshopu.

Mogu se koristiti za snimanje lozinki ili formulara koje ste ispunili (na primjer, kada upisujete svoje ime ili adresu na web stranicama). Neki kolačići su složeniji, mogu zapamtiti koliko vremena provodite na svakoj stranici nekog portala ili na koje linkove sve klikate. Generalno gledajući svrha kolačića je dobronamjerna, nisu štetni i ne mogu nositi viruse te omogućuju da korisnik ima bolje iskustvo prilikom surfanja.

Čemu onda sva ta frka oko kolačića?

Prevashodno zbog toga što se postavlja pitanje privatnosti. Tehnički gledano, kolačići nisu nikakva tajna i koriste se već dugi niz godina, ali naravno da imate pravo biti skeptični prema tome da velike kompanije koriste vaše ime, email adrese i ostale podatke za ciljano reklamiranje svojih proizvoda.

Upravo zbog toga je Evropska Unija donijela direktivu o web kolačićima (još se naziva i EU zakon o web kolačićima) koja ima za cilj osvijestiti korisnike o načinima na koje web stranice prikupljaju lične informacije. Zakon se odnosi na sve koji posjeduju web stranicu koja je smještena na poslužitelju u nekoj od EU zemalja ili ako je web stranica namijenjena posjetiteljima EU. Zbog toga se u zadnje vrijeme na stranicama pojavljuje obavijest o kolačićima i zahtijeva se pristanak korisnika.

Nadamo se da smo objasnili pojam web kolačića.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button