Banjaluka

Počela izgradnja dva nova parka nakon više od četiri decenije

gradonačelnik poručio: Stvaramo novu razglednicu Banje Luke

Nakon više od četiri decenije u Banjoj Luci u sedmici koju ispraćamo počela je izgradnja dva potpuno nova parka, na zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana.

Tako je počela izgradnja najvećeg parka, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Tržnog centra „Delta planat“, a kako je naglasio gradonačelnik Draško Stanivuković, izgradnjom ovog parka naš grad će dobiti bajkovitu oazu sa pregršt kvalitetnog sadržaja za sve uzraste i generacije.

-Park će biti sačinjen od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije – kazao je gradonačelnik prilikom obilaska gradilišta.

Cilj je, kako kaže, da se Banjoj Luci vrati epitet grada zelenila, te da je to razlog zbog kojeg se i rodila ideja o izgradnji parkova u našem gradu.

-Ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Novi prostor donosi i mogućnost i za održavanje velikih festivala i koncerata – kazao je gradonačelnik.

Uz ovaj park koji će se nalaziti kod „Delta planeta“, gradonačelnik je obišao i gradilište budućeg parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću.

Riječ je o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, a gradonačelnik je poručio kako gradska administracija gradi upravo ovaj park sa ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini.

Prilikom obilaska, Stanivuković je dodatno naglasio kako po uzoru na brojne evropske gradove, ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas i urbanim mobilijarom.

-Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom – rekao je Stanivuković.

Svi ovi parkovi, kazao je gradonačelnik, biće jedna potpuno nova razgledica Banje Luke, te će u ovim prekrasnim zelenim oazama uživati svi građani.

Ujedno, gradonačelnik je najavio i to da će Banja Luka, pored ova dva parka dobiti još tri i to – Park knjige, park posvećen Veleizdajničkom procesu, te da će novo ruho dobiti i popularno „Kupusište, koje će postati Ćirilični park.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!