Sport

Tuka: Psiha ide ka medalji, ali…

Najbolji atltičar Bosne i Hercegovine Amel Tuka učestvuje na Evropsko prvenstvu u Berlinu i nada se pobjedničkom postolju, iako je tokom priprema zaradio povredu, koja je sputala njegove mogućnosti.

“Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantskoj ligi u Rimu gdje sam istrčao sjajnih 1:45 na otvaranju sezone, dobio sam veliko samopouzdanje i nekako sve je išlo ka tome i moja sama psiha je išla ka medalji. Ona ide i sad, ali ta mala povreda me spriječila da ispoštujem taj plan i program koji sam trebao sve do Berlina. Želim da sve to bude umjereno i kako rekoh maloprije, da idem korak po korak, da prođem prvo te kvalifikacije, da prođem u finale, a taj put do finala je najteži. Najviše sam skoncentrisan na taj dio, a ako se plasiram u finale onda ćemo smišljati šta dalje i kako doći do medalje”, rekao je Tuka.

Srednjeprugaš iz Kaknja je podvukao da kontinentalna atletska smotra svake godinesve jača.

“Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre su najjača takmičenja na planeti, tako da je tamo konkurencija najveća. Ali i Evropsko prvenstvo je iz godine u godinu sve jače i jače, tako da i ove godine u Berlinu će biti jedna jaka konkurencija, gdje se ne smije niko potcijeniti. Ima tu atletičara koji su došli sa jako dobrim rezultatom, a i oni koji imaju slabiji rezultat ne smiju se potcijeniti, jer nikad ne znate kad neko može napraviti iskorak i imati svoj dan te da mu se sve te kockice poslože. Što se mene tiče, svi koji su sa mnom na stazi predstavljaju konkurenciju, ne smijem nikog potcijeniti. Ono što želim reći je da ću hrabro ući u svaku trku, dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti jer i faktor sreće treba da presudi”.

Prema njegovim riječima, napravio je plan takmičenja već na samom početku sezone…

“Nažalost, zbog povrede koju sam imao morali smo malo promijeniti raspored. Skrenuli smo sa programa kako bih sačuvao zdravlje, dobro sam trenirao, osjećam se dobro i vidjećemo kao će sve izgledati na stazi. Dva mjeseca nisam nastupao, koliko će ostaviti traga vidjećemo. Moram misliti na svoje trenutno stanje i to je jedino bitno u ovom trenutku. Svi su zadovoljni kako su prošle pripreme u Italiji i sretan sam zbog toga”.

Tuka je istakao da mu je u ovom trenutku najvažnija prva trka u Berlinu, koja je zakazana u četvrtak.
“Biće jaka konkurencija i moram biti jako spreman. Prvi puta imamo tri trke u tri dana. Prva trka je u četvrtak u 11:30 i maksimalno sam skoncentrisan na nju. Svi žele u drugi krug i niko se neće predavati. Idemo odlučno i hrabro u prvu trku i da prođemo kvalifikacije pa ćemo poslije razmišljati o ostalim utrakama”, zaključio je Tuka.

Izvor
mondo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!