Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Cijene goriva u svijetu padaju, u BiH miruju

Iako je u u julu i prvoj sedmici avgusta cijena barela nafte na svjetskom tržištu pala za oko sedam odsto, na pumpama u BiH nije došlo do značajnijeg pojeftinjenja goriva, odnosno miruju ili neznatno padaju, a kao i ranije razlog je navodno dok se ne potroše zalihe koje su ranije kupljene.

“Maloprodajni lanci čekaju da potroše zalihe koje imaju, a koje su nabavili ranije po višim cijenama nego što su sada. S druge strane, te zalihe ‘ne postoje’ kada cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, jer sa skokom cijene barela nafte maloprodajni lanci u BiH odmah povećavaju cijene goriva i to je priča koja traje godinama”, rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj rekli su da se posljedice smanjenja cijena barela nafte na svjetskom tržištu na pumpama mogu osjetiti tek krajem ovog mjeseca te da je cijena goriva u proteklim danima već smanjivana. Kako kažu, posljednje sniženje cijene goriva bilo je 26. jula ove godine, kada je dizel na pumpama pao s otprilike 2,21 KM na 2,17 feninga.

“Tad je posljednji put bilo sniženje, a kada će opet biti zavisi od zaliha koje imamo”, rekli su nam na jednoj banjalučkoj benzinskoj pumpi.

Inače, cijene barela nafte na svjetskom tržištu padale su tokom cijelog jula i to zbog povećane proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača i slabljenja potražnje zbog trgovinskog rata između SAD i Kine.

Samo prošle sedmice cijena barela na londonskom tržištu pala je za 1,5 odsto i sada je 73,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,4 odsto i juče se mogao kupiti za 68,5 dolara.

“U prvoj sedmici avgusta cijene nafte dodatno su pale nakon što je u julu barel na londonskom tržištu pojeftinio za šest, a na američkom za sedam odsto, što predstavlja najveći mjesečni pad cijena od jula 2016”, prenose svjetski mediji.

Kao razlog za smanjenje cijena goriva navode to što je Rusija u julu za 150.000 barela dnevno povećala proizvodnju u odnosu na prethodni mjesec i trenutno proizvodi 11,21 milion barela. Takođe, i Amerika je povećala proizvodnju, a Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik proizvodnju je podigla na 11 miliona barela dnevno.

“Formiranje cijena na pumpama u Republici Srpskoj prepušteno je trgovcima i država ne može uraditi ništa. Sve zavisi od tržišta, jer recimo danas u istom maloprodajnom lancu litar dizela u Bijeljini košta 2,09 KM, a u Banjaluci 2,17 KM i u Trebinju je sigurno više”, rekao je Šegrt.

Podsjećanja radi, u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj nakon stupanja na snagu novog Zakona o akcizama u februaru ove godine drastično su povećane cijene goriva, a poslije nekoliko skokova na svjetskom tržištu gorivo na pumpama u odnosu na januar bilo je više i za 0,4 KM po litri.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button