Privreda

U Neumu o izazovima tržišta u energetskoj tranziciji

Na petom Energetskom samitu, koji danas počinje u Neumu, biće riječi o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala bio-mase u BiH, reformi sistema podsticaja obnovljivih izvora energije, te značaju energetske efikasnosti.

Samitu u Neumu danas će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Iz USAID-a je saopšteno da će Energetski samit biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u BiH.

Uvodna obraćanja imaće ambasadori SAD Erik Nelson, Njemačke Kristijana Homan, Velike Britanije Metju Fild, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino.

Premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić, te ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović će, osim uvodnih obraćanja, učestvovati i u prvom panelu koji će u fokusu imati razgovor eksperata i vlada o energetskoj tranziciji, ističe se u saopštenju.

Svoj doprinos diskusiji daće i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Јašarević i izvršni direktor za razvoj “Elektroprivrede HZHB” Drago Bago, navode iz USAID-a.

Ekspertski ugao o procesu energetske tranzicije pružiće stručnjaci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije Igor Lukšić, Mirza Kušljugić, Kemal Hanjalić, Neven Dujić, Nikola Rajaković, te predsjednik nevladine organizacije “SEE čejndž net” /mreža promjena Јugoistočne Evrope/ Garet Kely.

Iz USAID-a je saopšteno da će 18. april, posljednji dan skupa biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te da će posebno biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije, uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz medija u BiH.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećano učešće obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Riječ je o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije, njemački GIZ putem projekata “Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Podsticanje energetske efikasnosti u BiH”, te Ambasada Velike Britanije u BiH, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!