Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Pola milijarde duga Fondu PIO (VIDEO)

Dug preduzeća i institucija prema Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje konstantno ulazi u minus, a pozitivne nule nema ni na vidiku. U odnosu na 2012. godinu potraživanja Fonda PIO su se povećala za oko 120 miliona maraka, odnosno popela su se na vrtoglavih 476 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović poručuje da vječita boljka Republike Srpske jesu javna preduzeća i javne institucije. ” Dugoročnog rješenja nema dok god se ne sankcionišu oni koji ne rade kako treba. Povlaštena su javna preduzeća u odnosu na privatna”, tvrdi Pavlović.

To dalje vodi priču i do kontrolnih organa odnosno Poreske uprave Republike Srpske u ovom slučaju. Iako se u ovoj instituciji hvale sve boljim skupo plaćenim programima za praćenje rada poslodavaca, neuplaćeni doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje se sve više gomilaju.

Da se prate i sankcionišu ne bi onda četvrtinu duga prema PIO-u napravile zdravstvene ustanove. Dugovanja zdravstvenih ustanova prema Fondu PIO u odnosu na 2012. godinu povećala su se čak deset puta.

“Dugovanja koja su se godinama gomilala su sistemski problem. Očigledno da rješenja nema, s obzirom da ne postoji volja da se to riješi, a još veći problemi u zdravstvu se prave gomilanjem nemedecinskog kadra.”, kaže poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

“Najveći problem je što sav operativni posao pada na teret radnika u zdravstvu kada želi da ode u penziju. Mora da potražuje ostvarenje pojedinačne penzije i sređuje svu potrebnu papirologiju za penziju za koju je efektivno radio prethodnih godina”, kaže Jelena Trivić, ekonomista.

Dug od 120 miliona maraka za doprinose Fondu PIO premašile su pored zdravstva i sve javne institucije. To onda znači da je polovinu duga prema PIO napravio javni sektor.

Dodatni problem ove ustanove je skoro pa izjednačen broj osiguranika i penzionera. Da bi Fond PIO prodisao, potrebno je da broj radnika kojima se redovno uplaćuju doprinosi bude tri puta veći u odnosu na broj isplaćenih penzija.

Izvor
BN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button