Hronika

Požari uzimaju danak u RS: Vatra odnijela već sedam života

BANJALUKA – Požari u RS su u prva dva mjeseca ove godine odnijeli čak sedam života, dok su prošle godine u tom periodu nastradala tri lica, a pričinjena je materijalna šteta od 463.000 KM, potvrđeno je “Nezavisnim” iz MUP-a RS.

Kako su naveli, u januaru i februaru 2019. godine na području Republike Srpske evidentirano je 128 požara, a lani ih je bilo 74.

Dok su prošle godine u prva dva mjeseca evidentirana samo dva požara na objektima u državnoj svojini, ove godine takvih je već bilo 36.

“U januaru i februaru ove godine bila su 92 požara na objektima u privatnoj svojini, a u istom periodu lani bila su 72 takva požara”, navode iz MUP-a RS.

Najviše požara ove godine evidentirano je na području Policijske uprave Trebinje, što pokazuju i trenutni nadljudski napori vatrogasaca da pogase mnogobrojne požare koji neprestano izbijaju prijeteći stanovništvu i imovini.

Podsjećamo i da je mart, koji je bio veoma sunčan, takođe donio mnoge požare na otvorenom koji su odnosili ljudske žrtve, jer su mnogi tada palili korov u njivama i izazivali požare usljed nemogućnosti kontrolisanja vatre.

Žarko Ðurđić (65) iz Doboja bio je prva žrtva u martu, nastradao je drugog marta prilikom paljenja korova dok je krčio njivu.

Prethodno su, podsjetimo, na isti način život izgubili Dragutin Toprek (83) iz Teslića, Ljubo Starčević (82) iz Doboja, kao i Živana Dragić (81) iz Nevesinja.

Iako svake godine ima mnogo problema s ovakvim požarima, kada se paljenje korova otme kontroli, ipak nije bilježen toliki broj žrtava.

Iz MUP-a RS često su apelovali da se korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja imanja spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, te da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije.

Jedan od požara u martu s velikom materijalnom štetom bio je u banjalučkoj firmi “Medeks Prom”, u krugu čijeg je preduzeća kod “Incela” nastala šteta između 150.000 i 200.000 maraka.

Osim toga, požar je prije nekoliko dana zahvatio i objekat preduzeća “Stolarija Nešo” u banjalučkom naselju Zeleni vir i napravio štetu veću od pola miliona.

Ni životinje nisu bile pošteđene pred vatrenom stihijom pa su tokom marta u mjestu Pervan, kod Banjaluke, u štali izgorjeli dva bika, dvije krave i tele, dok su prošle sedmice u Kneževu na jednom imanju izgorjeli svinje i oko 75 pilića, a u oba ova požara domaćinima su izgorjele i velike količine žita.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!