Politika

Višković u Kostajnici: Vlada će pružiti svu potrebnu pomoć

KOSTAJNICA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas tokom posjete opštini Kostajnica da će Vlada pružiti pomoć lokalnim zajednicama pogođenim poplavama.

Višković je rekao da će, kada prođe krizna situacija, lokalne zajednice sa svojim komisijama procijeniti štetu i tada će se tačno znati na koji način će se pomoći lokalnim zajednicama kako bi one mogle ispoštovati ljude i privredne subjekte angažovane sa mehanizacijom i ljudstvom, te kako bi se razumno podijelili troškovi.

Loading...

On je izjavio novinarima da su poplave koje su zadesile Srpsku proteklih dana najavljene i da je Civilna zaštita već 8. maja upozorila sve načelnike i gradonačelnike da obrate pažnju i da prate situaciju, te da su institucije reagovale na vrijeme.

Prema njegovim riječima, zaštićeni su, prije svega, ljudski životi i materijalna dobra.

“Ima štete na poljoprivrednom zemljištu, ima i poplavljenih objekata i Vlada Srpske će iz Fonda solidarnosti pomoći poplavljenim lokalnim zajednicama i njihovom stanovništvu da koliko-toliko ublaže posljedice poplava. Moramo biti realni i pošteni i reći da se ne može očekivati da se u potpunosti isplati šteta jer ona će vjerovatno biti milionska, ali sigurno nećemo nijednu našu lokalnu zajednicu ostaviti bez pomoći”, rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je obišao Ulicu Ranka Šipke koju je poplavila rijeka Una, te potok Tavija koji je regulisan uz pomoć Vlade Republike Srpske i naglasio značaj izgradnje ovakvih objekata.

“Da kojim slučaj ovaj objekat nije izgrađen mi bismo danas ovdje imali situaciju da čitav grad bude pod vodom i ovo je način kako se boriti protiv poplava”, istakao je Višković, dodajući da je Vlada Srpske proteklih godina dosta uložila u zaštitu od poplava.

On je naveo da su prioritet bile visoke vode kao što su Sava i Drina i najavio za nekoliko dana u Trebinju razgovore sa predstavnicima Svjetske banke za obnovu i razvoj kako bi se realizovali novi projekti vodozaštite da bi se neke buduće nepogode mogle držati pod kontrolom.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da vanredne mjere odbrane od poplava na području ove opštine ostaju na snazi, iako je trenutna situacija relativno dobra.

“Mi smo preživjeli izlivanje rijeke Strigove koja se povukla u korito, a ostale bujične rječice su ovaj put bile mirne zahvaljujući Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć smo uradili regulaciju rječice Tavije”, rekao je Bundalo.

On je dodao da se sada prati rijeka Una koja je poplavila poljoprivredno zemljište, 20 kuća i prateće objekte, te izrazio nadu da će Vlada Srpske imati razumijevanja i pružiti pomoć manjim opštinama finansijski ili gorivom koje treba da bude nadoknađeno subjektima koji su pomagali za vrijeme poplave i koji će pomagati u sanaciji nakon što se voda povuče.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!