Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Misija Ambasade SAD u BiH: Lažne optužbe Milorada Dodika

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, stoji u današnjem saopštenju Misije američke ambasade u BiH.

Predsjednik Republike Srpske je juče na konferenciji za medije u Banjaluci komentarisao sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodjeli osam miliona dolara za projekte.

Dodik je tada kazao da je to bilo mimo dosadašnjih procedura i znanja Republike Srpske, te je ocijenio da je “vrijeme da se pobunimo na tu temu”. On je rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a radi se o “miješanju u unutrašnje stvari države”.

“Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Miješa se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj Ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je Dodik.

Misija Ambasade SAD-a u BiH danas je odbacila Dodikove optužbe ocijenivši ih kao “izbornu kampanju”.

“Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima: www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisanja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak.

O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima.

Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekrteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

Tekući programi Vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor
N1
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button