Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Na jesen cijene idu gore

Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u Srpskoj će već za petnaestak dana skočiti cijena brašna i to do 1,5 KM po vreći od 25 kilograma.

Mlinari poručuju da će, ako cijena pšenice i dalje bude išla gore, brašno u RS dodatno poskupiti, a samim tim i pekarski proizvodi.

Podsjetimo, cijena pšenice u Srbiji već četvrtu sedmicu zaredom raste, pa je ova žitarica za nepun mjesec i po dana poskupila za čak 21 odsto.

U Udruženju mlinara Srpske kažu da su upoznati sa ovim podacima, zbog čega već prave kalkulaciju za novu cijenu brašna.

Predsjednik ovog udruženja Zoran Kos naglašava da u naredne dvije sedmice cijena brašna ne bi trebalo da se mijenja, u prvom redu zbog starih zaliha.

Međutim, kako ističe, već za 15 dana građani treba da budu spremni na novu cijenu, koja će po vreći brašna tipa 500 biti viša i do 1,5 KM.

– Tona pšenice je u pomenutom periodu u Srbiji poskupila za oko 30 evra, odnosno sa 140 na 170 evra. U Mađarskoj tona kvalitetnije pšenice već košta oko 200, a one lošojeg kvaliteta oko 160 evra. S obzirom na to, u Srpskoj će uskoro poskupiti brašno, nakon čega je za očekivati skok cijene pekarskih proizvoda – ističe Kos.

Prema njegovim riječima, na našem tržištu vreća brašna porijeklom iz Srbije trenutno košta 14, a domaćeg između 15 i 16 KM.

– Mlinari nemaju izbora nego da prate dešavanja u okruženju. Ako pšenica i dalje bude poskupljivala, i cijena brašna će dodatno ići gore – kaže Kos.

Sličnog stava su i pekari, koji poručuju da će se značajnije poskupljenje pšenice u regionu odraziti i na cijene mlinarskih i pekarstkih proizvoda u Srpskoj.

– Do sada je, što zbog kiše, što zbog suše, pšenica poskupila između 20 i 30 odsto, zbog čega su mlinari najavili skok cijene brašni. Pekari su nedavno poskupili svoje proizvode, u prvom redu kako bi obezbijedili plate zaposlenima. Iz tog razloga, najavljeno poskupljenje brašna neće se značajnije odraziti na naše cijene. Međutim, oni koji ih dosad nisu korigovali, u slučaju poskupljenja brašna sada će morati dići cijene pekarskih proizvoda – kaže predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Prema njegovim riječima, procjena je da će brašno poskupiti deset do 15 odsto, ali da će se tek nakon žetve znati kakvo će stanje biti sa količinom i kvalitetom pšenice u regionu.

– Ako cijena ove žitarica i dalje bude rasla, nemonovno je i poskupljenje mlinarskih i pekarskih proizvoda u Srpskoj – naglašava Trivić.

Građane je, naravno, već sada opteretilo najavljeno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda jer je, kako kažu, riječ o robama koje nijedno domaćinstvo ne može da zaobiđe.

– Ma koliko da su poskupljenja brašna i hljeba neznatna, to se mora odraziti na kućne budžete, jer svi moramo da kupujemo ove proizvode. S obzirom na skok cijene brašna, ne zna se da li se više isplati praviti ili kupovati hljeb, a problem su i poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda – kaže Marina S, frizerka iz Banjaluke.

Trgovci potvrđuju da je od početka godine na snazi trend blagog poskupljenja roba široke potrošnje.

– Svake sedmice bude nekoliko poskupljenja, tako da možemo reći da se ona dešavaju u kontinuitetu. Rezultat su poskupljenja goriva, odnosno skoka cijena sirovina za proizvodnju i troškova prevoza – objašnjavaju trgovci.

Sve otišlo gore

Krajem aprila u RS je poskupila velika većina proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama. Cijene prehrambenih namirnica i ostalih roba široke potrošnje u marketima tada su u prosjeku otišle za 15 pfeniga, dok su pojedini pekarski proizvodi poskupoli za čak 25 odsto.

Tako je, na primjer, cijena domaćeg hljeba sa 1,2 skočila na čak 1,5 KM, sendviča sa dvije na 2,3, pita za deset pfeniga. To praktično znači da su u pojedinim pekarama još prije četiri mjeseca povećane cijene svih proizvoda, osim jogurta.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button