Nauka i tehnologija

U Stokholmu uručene Nobelove nagrade za 2018. godinu

U Stokholmu održana je svečana ceremonija na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u oblasti fizike, medicine, hemije i ekonomije.

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske porodice Švedske i veliki broj zvanica, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su saopštena u septembru, uručio je švedski kralj Karl Gustaf XVI.

Nobelovu nagradu u oblasti fizike su dobili Artur Aškin, Žerar Mourou i Dona Striklend, u oblasti hemije dobitnici su Fransis Arnold, Džordž P. Smit i Gregori Vinter, u oblasti medicine Džejms Alison i Tasuku Honjo, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili Vilijam D. Nordhaus i Pol M. Romer.

Nakon ceremonije je upriličena svečana večera za oko 1.500 zvanica.

Nobelovu nagradu za mir danas su u Oslu takođe preuzeli i dr Denis Mukvege i Nadia Murad.

Ove godine nije dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

S druge strane, ispred Koncertne dvorane (Konsert Huset), zgrade u kojoj je održana dodjela nagrada, održani su protesti s kojih su organizatori poručili da nafta, gas i ugalj izazivaju zagađenje vazduha i globalno zagrijavanje, dodajući kako Nobelova komisija sarađuje s kompanijama koje zagađuju vazduh te na taj način prijete čovječanstvu.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!