Društvo

Centralna manifestacija počela parastosom Petru Kočiću

Centralna manifestacija 53. "Kočićevog zbora" počela je danas u Stričićima kod Banjaluke služenjem parastosa Petru Kočiću u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik za 44 poginula borca Vojske Republike Srpske u proteklom ratu.

Vijence su u položile delegacije Vlade Srpske u kojoj su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Brane Malešević i ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju je predvodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vijence su položile i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, delegacije republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te delegacije republičke i gradske boračke organizacije.

Loading...

Nakon polaganja vijenaca na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće otvorena istoimena muzejska postavka koja bi trebalo da postane stalna.

Ispred Osnovne škole “Petar Kočić” u Stričićima u 12.00 časova počeće kulturno-umjetnički program na kojem je najavljeno prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorda Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Vlade Željke Cvijanović, gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i drugih uglednih gostiju.

Za 13.00 časova predviđeno je nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, borba bikova za nagradu “Jablan”, te dodjela priznanja i nagrada.

Rajko Petrov Nogo, književnik iz Beograda dobitnik je ovogodišnje “Kočićeve
nagrade” koja mu je uručena na sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ovogodišnja nagrada “Zmijanjče” za najboljeg mladog pisca iz Republike Srpske biće dodijeljena Teodori Marković, učenici osmog razreda Osnovne škole “Srbija” sa Pala.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” u okviru koje su predstavljeni brojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i turistička ponuda, počela je 20. avgusta, a biće završena danas.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!