Banjaluka

Uručeni besplatni udžbenici za školarce

U susret skorom početku nove školske godine, zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić i načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, uručili su danas udžbenike za djecu iz višečlanih porodica, kao i za mališane iz romske populacije sa područja Banja Luke.

Kako bi roditelji prošli bez finansijskih izdataka, Udruženju porodica sa četvoro i više djece uručena su 74 kompleta udžbenika za osnovnu školu, dok je za djecu iz romske populacije obezbijeđeno 18 kompleta.

Zamjenik Amidžić naglasio je da gradska administracija, kao i svake godine, nastavalja sa pružanjem podrške ovoj populaciji, jer polazak u školu je značajan materijalan trošak za višečlane porodice.

Loading...

– Važno je da Grad ima saradnju sa udruženjem u smislu obezbjeđenja prostor za rad i pokrivanja materijalne troškove kako bi ovo udruženje moglo normalno funkcionisati. Takođe, nastojimo da se pomoć ne ogleda samo u ovakvim akcijama, već postoji značajna podrška višečlanim porodicama kroz različite programe stipendiranja. Kada je u pitanju predškolsko vaspitanje, za svu djecu iz višečlanih porodica, boravak u vrtićima je besplatan, dok 231 dijete iz ove populacije dobija stipendiju – naveo je Srđan Amidžić.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada Banje Luke i Republike Srpske, rekao je da ova donacija znači mnogo jer se radi o porodicama čiji su odrasli članovi uglavnom nezaposleni, te da preko 70 odsto porodica nema nikakva primanja.

– Danas je teško školovati i jedno dijete, a da ne govorimo koliko je teško porodicama koje imaju više djece. Udruženje trenutno ima 630 porodica, koje imaju minimum četvero djece. Uvijek naglašavam da su nam najbitnija zakonska rješenja, trajna i kroz institucije, jednokratne pomoći dođu dobro u jednom momentu ali to nisu trajna rješenja – naglasio je Radovanović.

Zamjenik Amidžić i načelnica Trivić danas su posjetili i Savez udruženja nacionalnih manjina RS gdje su djeci iz romske populacije uručili udžbenike i školski pribor za osnovce, a srednjoškolcima i studentima rješenja o novčanoj pomoći.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje se provode svake godine, a ove godine je dodijeljeno 18 kompleta udžbenika i školskog pribora.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!