Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Radovi u punom jeku: Na pola puta do novog Zelenog mosta (FOTO)

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić obišao je danas gradilište novog Zelenog mosta, koji bi, prema ugovoru sa izvođačem radova, trebao biti završen do kraja ove godine.

Tokom obilaska, Radojičić je izjavio da su gradske vlasti zadovoljne dosadašnjom dinamikonm radova na mostu, koji će zamijeniti dotrajalu, privremenu konstrukciju koja je još od 50. godina prošlog vijeka spajala Obilićevo i Kočićev vijenac.

– Trenutno, radovi se izvode na stubovima i napreduju željenom dinamikom. Bilo je dosta zahtjevno obezbjediti samu lokaciju jer je otežan pristup gradilištu, ali u ovom momentu možemo reći da smo zadovoljni tempom izvođenja radova – istakao je Radojičić.

On je podsjetio da je ugovor sa preduzećem „Prijedorputevi“ potpisan sredinom juna i da je njime predviđeno da novi most bude gotov do kraja ove godine.

– Nadamo se da će vremenske prilike dozvoliti da se radovi odvijaju bez prekida i da spojimo dvije obale Vrbasa sa novim savremenim mostom – kazao je Radojičić.

Rukovodilac gradilišta Nenad Majstorović istakao da je postignut željeni tempo radova i da je do sada urađeno oko 50 odsto predviđenih radova na gradnji mosta.

– Urađen je desni obalni stub a u toku su radovi na srednjem i lijevom stubu. Dinamika je dosta dobra i sada smo negdje na pola posla – rekao je Majstorović.

Novi most biće dužine 80 metara i širine 14 metara. Prema projektu, novi most imaće dvije saobraćajne trake, a predviđene su i obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta. Uz novi most preko rijeke Vrbas, biće izgrađena i pristupna saobraćajnica u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom.

Ovo je jedan od ukupno pet velikih infrastrukturnih projekata na području grada koji su finansirani iz emitovane emisije gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM. Pored novog Zelenog mosta, novcem od obveznica biće finansiran nastavak Istočnog tranzita (novi dio do stadiona „FK Naprijed“), 1,5 kilometara puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, te nastavak vodovodnog sistema „Crno vrelo“.

Prioritet novi most u Docu

Gradonačelnik Radojičić ocijenio je da, prema novoj analizi, Banjoj Luci u ovom trenutku nedostaje najmanje šest mostova.

– Vode se razgovori za tri ili četiri prioritetna mosta. Što se tiče rasterećenja gradskog saobraćaja sigurno da je most u Docu jedan od prioritetnih ali je on ujedno i najskuplji jer je na toj lokaciji potrebno riješiti dosta imovinsko-pravnih odnosa. Procijenjena vrijednost tog mosta je osam do devet miliona. U Srpskim toplicama takođe treba mijenjati postojeći most koji nije adekvatan, most u Krupi takođe nije predviđen za zadržavanje, i naravno ostaje da se rješava pitanje mosta u Česmi- rekao je Radojičić.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button