Magazin

Na prodaju pištolj kojim se ubio Van Gog

Pištolj za koji se vjeruje da se njime ubio jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena Vinsent Van Gog, bit će 19. juna ponuđen na aukciji u pariskoj aukcijskoj kući Auction Art.

Loading...

Nagađa se kako bi pištolj lefaucheux kalibra sedam milimetara, koji neki opisuju kao najpoznatije oružje na svijetu, mogao biti prodan i za 60.000 evra.

Vinsent van Gog je pucao sebi u prsa 27. juna 1890. godine usred kukuruznih polja u Auvers-sur-Oise, predgrađu Pariza, a preminuo je 30 sati kasnije.

U to vrijeme oružje nije nađeno. Tek je 1960. godine jedan seljak iz okolice Auversa pronašao pištolj za koji se smatra kako je iz njega pucao holandski slikar. Oružje je do sada bilo izloženo kao eksponat u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu.

Posljednjih godina pojavila se i teorija kako Van Gogh nije izvršio samoubojstvo, već da je ubijen.

Steven Naifeh i Gregory White Smith, autori biografije “Van Gog: Život” tvrde kako je slavni holandski slikar bio žrtva slučajne pucnjave dvojice tinejdžera koje je poznavao.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!