Banjaluka

Domaća pamet i ruke: U Banjoj Luci napravljen prvi „digitalni šalter“ (FOTO)

Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je danas preduzeće „Elas Metaleksport“, povodom prezentacije njihovog novog proizvoda – „digitalnog šaltera“, prvog uređaja te vrste u BiH, koji je u potpunosti osmišljen i realizovan u Banjoj Luci.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, radi se o uređaju za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca.

Loading...

– Ovo je nešto što predstavlja budućnost jer se primjenjuje u sličnom obliku na mnogim mjestima mimo zemlje, a Banja Luka će ići u ovakav pilot projekat sa nekim od naših usluga ili dokumenata, nakon obavljene provjere usaglašenosti sa procedurama. Dakle, ovdje je tehnika otišla ispred zakonskih propisa jer se u ovom slučaju mora sve uporediti sa svim našim propisima koji kažu šta, kada, gdje mora biti potpisano, sa pečatom i slično – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naveo da je ovaj segment modernizacije usluga gradske administracije jedan od smjerova koncepta „pametnih gradova“.

– U strategiji razvoja grada definisana su četiri strateška cilja, i to: razvoj grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, „zeleni“, „pametni“ i grad sa razvijenim društvenim djelatnostima. „Pametni grad“ kao koncept je vrlo širok pojam jer podrazumijeva dva smjera, i to modernizaciju komunalne infrastrukture poput pametnih parkinga pa nadalje i modernizaciju usluga kako bi se određeni dokumenti i uvjerenja mogli rješavati putem usluge koju pruža sam uređaj, u ovom slučaju proizveden u domaćoj kompaniji – naglasio je Radojičić.

Direktor „Elas Metaleksporta“ Željko Petrović kazao je da ovakav uređaj predstavlja novi sistem poboljšanja pružanja usluga građanima.

– Sarađujući sa različitim inostranim partnerima, odlučili smo da u Banjoj Luci razvijemo i napravimo pilot projekat. Uključili smo još jednu domaću kompaniju koja je nosilac softverskog dijela tako da je uređaj projektovan u našem gradu, što je i bio krajnji cilj – naveo je on.

U ime kompanije „Lukas kompjuters“, Zoran Sajić kazao je da je „digitalni šalter“ osmišljen da se na najlakši i brži način dođe do potrebnih dokumenata u bilo koje vrijeme.

Poslovna zona Ramići

Gradonačelnik Radojičić obišao je i gradilište nove fabrike „Elas Metaleksporta“ i preduzeća za proizvodnju liftova „Tri best“ u Poslovnoj zoni Ramići.

Branko Đuđić iz preduzeća „Tri best“, koje je prije šest godina započelo poslovne aktivnosti u prostoru Poslovne zone, izrazio je zadovoljstvo uslovima i urađenom infrastrukturom.

Radojičić je rekao da u Poslovnoj zoni radi 14 poslovnih subjekata koji zapošljavaju ukupno nešto manje od hiljadu radnika, a u samoj zoni stotinjak.

On je najavio i proširenje industrijske zone kupovinom susjednih parcela, te pripremu druge poslovne zone „Jelšingrad“ za koju bi do kraja godine trebalo da bude urađen koncept.

– Jedan od ciljeva ove administracije i jeste veći broj subjekata u realnom sektoru, prije svega, u prerađivačkoj industriji – naglasio je Radojičić.

Do sada, grad Banja Luka je uložio tri miliona KM u razvoj infrastrukture Poslovne zone „Ramići“.

Na ponudi investitorima, u ovoj zoni je i velika proizvodna hala sa pripadajućim zemljištem i elektro-mašinskom opremom, procijenjene vrijednosti oko sedam miliona KM.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!