Društvo

“Gnijezdo” za ljepše i veselije odrastanje

BANJALUKA – Centar za podršku djeci i porodici “Gnijezdo” u Karanovcu, koji je prije mjesec otvorila “IN fondacija” u prostorijama OŠ “Milan Rakić”, ima oko 20 stalnih korisnika, uglavnom djece od drugog do sedmog razreda, koji uz stručnu podršku svoje vrijeme nakon nastave kvalitetno provode u ovom dnevnom centru.

Osim što pišu zadaću i uče, djeca u ovom prostoru kroz igru i kreativne radionice crtaju, slikaju, glume i vježbaju.

Loading...

Maša Mirković, projektna službenica u “IN fondaciji”, kaže da je cilj ovog dnevnog centra, jednog od 15 takvih u BiH, da se djeci od šest do 15 godina pruži podrška u odrastanju te da se stvori nulta tolerancija na nasilje u životima djece.

“Ovakve centre otvaramo u manjim zajednicama i naseljima, gdje su djeca na neki način izolovana i nemaju vannastavnih aktivnosti”, rekla je Mirkovićeva.

Dodaje da je ovo prvi centar koji se, osim na usluge koje pruža djeci, fokusira i na rad s roditeljima.

“Roditeljima pružamo savjetodavnu podršku ako je zatraže. Uskoro želimo napraviti radionice za roditeljske vještine i pozitivno roditeljstvo, roditeljstvo bez upotrebe nasilja”, rekla je Mirkovićeva.

Ističe da se sve aktivnosti u Centru rade prema afinitetima djece te da planiraju unaprijediti usluge.

“Treba da pokrenemo muzičke i sportske radionice. Takođe, pravićemo predstave. Želimo da djeca ovdje svoje vrijeme provedu kvalitetno”, objasnila je Mirkovićeva.

Nataša Kovačević, koordinator aktivnosti u “Gnijezdu”, kaže da im djeca ukazuju puno povjerenja te da s njima dijele čak i svoje tajne.

“Zanimljivo je da nam sada djeca dođu i za vrijeme odmora samo da nam kažu koju su ocjenu dobili. Pričaju nam o tome šta ih muči, kakvu porodičnu situaciju imaju kod kuće i, naravno, ko im je simpatija”, kroz smijeh priča Kovačevićeva.

Da vrijeme provedeno u ovom centru pozitivno utiče na djecu, potvrđuju i roditelji koji imaju pozitivne reakcije na njegov rad.

Danijela Kurušić, koordinator u “Gnijezdu”, kaže da su roditelji i nastavnici primijetili pozitivne promjene na djeci koja dolaze u Centar.

“Roditelji kažu da djeca kada dođu kući često pričaju o svojim aktivnostima u ‘Gnijezdu’ te da stiču pozitivne navike koje kroz igru nauče s nama”, rekla je Kurušićeva.

Desetogodišnja djevojčica koja redovno poslije nastave dolazi u dnevni centar kaže da rado u njemu provodi vrijeme i da joj je najzabavnije kada se igraju.

“Od kada nam pomažu u Centru da učimo imamo bolje ocjene. Zabavljamo se i igramo, a i svašta crtamo”, rekla je ova djevojčica.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!