Društvo

Krajišnik: Mislio sam da će sud imati više hrabrosti i biti objektivan

PALE – Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije zagovarao, ni podržavao, ni vršio zločine, već je on istorijska ličnost koju današnja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu šalje u legendu, izjavio je prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

On smatra da je drugostepena presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora strašna i da ona nikome neće donijeti korist, a donijeće mnogo štete u BiH.

“Iznenađuje me da nijedan dio njegove žalbe nije uvažen. To je pogubno. Imao sam optimizam da će Mehanizam pokazati više objektivnosti i da će imati hrabrosti da donese odluku koja je adekvatna. U današnjem vremenu, kada je Haški tribunal u pitanju, teško je da dođemo do pravde i istine”, izjavio je Krajišnik Srni.

Krajišnik je podsjetio da je i on akter skoro svih aktivnosti u kojima je u ratu učestvovao Karadžić, naglašavajući da može sa sigurnošću da tvrdi da Karadžić nije ni zagovarao, ni podržavao, niti vršio zločine.

“Karadžić je istorijska ličnost, a ovakva presuda ga, u stvari, šalje u legendu. Tako je suđeno – da bez žrtve nema ni slave”, istakao je Krajišnik.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora. 

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora. 

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!