Privreda

Više cijene na domaćem, niže na stranom tržištu

BANJALUKA – Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na stranom tržištu u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prema namjeni potrošnje, u aprilu su cijene energije u prosjeku više za 0,1 odsto, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku niže za 0,6 odsto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju niže  za 0,4 odsto, cijene kapitalnih proizvoda niže za 0,3 odsto i cijene intermedijalnih proizvoda niže za po 0,2 odsto u odnosu na mart.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, u aprilu u odnosu na mart cijene snabdijevanja vodom, kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine u prosjeku su niže za 3,9 odsto, cijene u području vađenja ruda i kamena bile su niže za 3,5 odsto, a cijene u prerađivačkoj industriji ostale su na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su više za 0,5 odsto.

Prema namjeni potrošnje, u aprilu u odnosu na mart cijene energije prosjeku bile su više za 1,2 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,6 odsto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile su više za 0,1 odsto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku niže za 0,2 odsto, a cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su ostale na istom nivou.

Posmatrano prema područjima industrijske proizvodnje, u aprilu u odnosu na mart cijene u prerađivačkoj industriji bile su više za 0,9 odsto, cijene u prodručju vađenja ruda i kamena više za 0,3 odsto, dok su cijene u snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine u prosjeku su bile niže za 2,7 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, u prosjeku ostale na istom nivou.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da na kretanje cijena, uz ponudu i tražnju i kretanje cijena na svjetskim berzama, na nivo cijena proizvoda i usluga iz Republike Srpske, odnosno BiH, veliki uticaj ima i sistem karensi borda, odnosno fiksnog vezanja kursa KM za evro.

“To je činjenica koja više pogoduje uvoznicima nego izvoznicima. Takođe, pri formiranju cijena domaćih proizvođača treba uzeti u obzir i visoke troškove proizvodnog kapaciteta, odnosno fiksne troškove koje u startu poskupljuju proizvod”, navela je Stojadinovićeva.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!