Društvo

Rijaset islamske zajednice BiH osudila prihvatanje odlikovanja Sergeja Lavrova

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zaprepaštena činjenicom da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da mu se dodijeli orden kojeg su prije njega dobili presuđeni i dokazani ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića, Mladića i Plavšić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

“Građani Bosne i Hercegovine su od posjete gospodina Lavrova očekivali da ih uvjeri kako tvrdnje o tome da trenutna ruska politika na Balkanu i u Bosni i Hercegovini nije destruktivna i pristrana prema jednom narodu ili čak jednom političkom projektu unutar toga naroda. Nažalost, to se nije desilo. Naprotiv, nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti kojim se tražila tek osuda zločina genocida u Srebrenici ovo je još jedno poniženje žrtava koje sigurno ne doprinosi pomirenju”, stoji u saopštenju.

U Rijasetu ističu kako ne žele vjerovati da je “svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi sa ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin”.

“Ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obavezom da na to upozori”, zaključuje se u saopštenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor
N1
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!