Kultura

Premijera predstave “Status veze”: Ljubavna drama generacije društvenih mreža

Komedija “Status veze” autora Milana Bogdanovića biće premijerno izvedena u ponedjeljak 8. oktobra u DIS teatru mladih Banjaluka, od 20.30 časova. Nova predstava talentovanih Disovaca nosi podnaslov “Komedija balkanskih odnosa”, a po tekstu promotivne najave riječ je komediji muško-ženskih stajališta, očekivanja, neispunjenih snova i želja prilagođenih duhu digitalnog doba.

Autor Milan Bogdanović koji predvodi mladi autorski ansambl predstave kaže da je riječ o duhovitoj ljubavnoj drami, koja je ujedno i generacijska priča u duhu 21. vijeka.

-Komad „Status veze“ govori o generaciji 21. vijeka, kojoj i ja pripadam, a koja je sticajem okolnosti prinuđena da noć provede na vikendici, van grada, bez dostupnosti mreža. Jedna noć bez interneta. Situaciju pogoršava činjenica da su međusobno uhvaćeni u preljubi, a nisu u mogućnosti da napuste vikendicu. Osuđeni su na razgovora. Na more živih razgovora. Tada bez maske društvenih mreža pravi karakteri izlaze na vidjelo, pa bi smo željeli da vjerujemo da ima mnogo poveznica između te situacije i onoga što nam se dešava u društvu – kaže Milan dodajući da je predstava u suštini sudar klasične melodrame i novih društvenih tokova.

Loading...

– Koliko predstava diše nekim novim vremenom pozorišne umjetnosti, tako nas vraća i na neke klasične. Takođe vjerujem da je najteži zadatak predstave bio, dati joj notu novih generacija i približiti „slengu mladih“. Sudar klasične pozorišne melodrame i generacija 21. vijeka međusobno daju odličan kontrast, što smatram i najvećom prednošću ovog komada-jasan je talentovani autor.

Da je riječ o pozorišnoj priči digitalne generacije govori i podatak da sam autor i kompletna ekipa predstave imaju 17 godina, a da im je predstava “Status veze” samo novi korak u istraživanju pozorišne umjetnosti.

– U projekat je pored mene, uključeno četiri glumca i kreativni tim predstave, nekih 12 ljudi. Pripreme predstave su trajale tri mjeseca sa uključenim istraživanjima i razgovorima na temu omladine na internetu i međusobnim odnosima. Iako veoma mlada, glumačka postava iza sebe ima mnoštvo predstava što je uveliko olakšalo rad, kako meni tako i ostatku ljudi koji čine autorski tim. Ekipu sačinjavaju Marko Bojić, Anabela Zrnić, Filip Mijić i Đorđa Grgić-kaže Milan i dodaje da je način razmišljanja komada prilagođen vremenu u kome se ljubavna veza mjeri brojem lajkova, šerovanjima i zvaničnim statusima.

DIS teatar, Status veze

– Držali smo se klasičnog pristupa, a razmišljali digitalno, uostalom dođite da pogledate-kaže Bogdanović.
Milan ističe da je činjenica da je broj mladih u publici pozorišta manji nego što bi trebalo biti, ali da se sa druge strane i sam tetar sporo prilagođava novom dobu.

– Činjenica je da je broj mladih u publici razočaravajuće nizak. Vjerujem da je krivac tome jednim dijelom i jednoličnost repertoara i mali broj predstava namijenjen mladima. Iz tog razloga trudimo se da publici pružimo nešto što će zadovoljiti kao i mladu tako i stariju publiku. Takođe tematika kojima se pozorišta bave dobro kaska za 21. vijekom. Šta se treba promijeniti? Definitvno veći izbor, različite pozorišne tehnike i bliže teme današnjim generacijama-kaže Bogdanović.

Autor i pozorišno djelo

Milan Bogdanović, režiser predstave je učenik Ekonomske škole u Banjaluci i član ansambla Dis-Pozorišta mladih.

Iako ima samo 17 godina, autor je tri veoma zapažene predstave: „Sa one strane ulice“, „Priča iz Aleje kestena“ i „Sa prevodom za odrasle“. Dobitnik je nagrada “Mravac” (Mostarski festival autorske poetike) i Nagrada subotičkog festivala za režiju i tekst.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!