Društvo

Rastu troškovi za biološku terapiju

Za ove lijekove u 2018. godini biće utrošena oko tri miliona KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, troškovi za ove lijekove su od 2014. godine, kada je uvedena ova terapija za nemaligne bolesti, sa 700.000 KM povećani na 2,5 miliona KM godišnje. Toliko su, naime, iznosili troškovi u prošloj godini i to zbog povećanih prava pacijenata i uvrštavanja novih indikacija..

Specijalista gastroenterohepatologije Romana Rajić kazala je da je u Srpskoj u porastu broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva, među kojima prednjače Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ova oboljenja su najčešće indikacije za biološku terapiju u gastroenterohepatologiji. Na terapiji biološkim lijekovima “humira” i “remikejd” trenutno je oko 30 pacijenata.

Loading...

S druge strane, dodaje, po najnovijim smjernicama, biološka terapija se, naročito kod mladih osoba, uključuje kao jedna od prvih linija odbrane, jer se ne čeka da se dođe do uznapredovanog stadijuma bolesti i invaliditeta. Ova vrsta lijeka trebalo bi da se primjenjuje trajno.

Fond zdravstvenog osiguranja RS od 2014. u potpunosti finansira biološku terapiju za nemaligne bolesti, poput ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijatičnog artritisa, te ankilozirajućeg spondilitisa.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!