Magazin

Carski rez sve češći, naučnici zabrinuti

Sve više žena u svijetu bude porođeno carskim rezom, od 2000. godine taj broj je gotovo udvostručen, što naučnici smatraju lošom viješću, piše naučni časopis “Lanset”.

Carski rezovi su prije 18 godina činili 12,1 odsto ukupnog broja porođaja, a ta brojka sada iznosi 21,1 odsto.

Loading...

Prema podacima iz 169 zemalja, tokom 2015. godine u svijetu je izvedeno 29,7 miliona carskih rezova, prema 16 miliona iz 2000.

Ova metoda je deset puta češća Južnoj Americi i na Karibima, gdje čini 44,3 odsto ukupnog broja porođaja, dok je u zapadnoj i srednjoj Africi taj procenat tek 4,1 odsto.

U SAD je broj porođaja carskim rezom povećan sa 23 odsto iz 2000. godine na 32 odsto.

Trenutno se jedna od pet beba na svijetu rađa na taj način, navode autori istraživanja.

U američkoj “Mejo” klinici ističu da ovaj zahvat može ponekad spasiti život, ali da uključuje rizike za majku – poput infekcija, krvnih ugrušaka i postoperativnog krvarenja.

Naučnici koji su radili na istraživanju ocjenjuju da je ovakav porast broja carskih rezova zabrinjavajući.

Oni ukazuju na činjenicu da je u 30 odsto zemalja povećan broj carskih rezova, koji se često izvode bez medicinski opravdanog razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija je još 1985. godine utvrdila da ne postoji opravdana potreba da u bilo kojem dijelu svijeta udio carskih rezova u ukupnom broju porođaja prelazi deset do petnaest odsto.

Naučnici smatraju da ženama treba pružiti više informacija o porođajima, posebno metodama opuštanja, te uvesti psihoedukaciju za one sa strahom od bola ili tjeskobe, kao i zahtijevati drugo mišljenje ljekara prije odlaska na carski rez.

Putem
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!