Društvo

U Makedoniji sve izvjesniji vanredni izbori

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli da postignu bilo kakav dogovor o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Reublika Sjevrna Makedonija.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukuno 120 poslanika, a nakon što su iz najuticanije oozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se namekne 81 poslanički glas čini se kao “nemoguća misija”.

Loading...

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio danas američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

U saopštenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta “sramota za Makedoniju”, kao i da se ne razlikuje od svog prethodnika i bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U SDSM kažu da je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

Takođe, ranije danas poslanička grupa VMRO-DPMNE odlučila je da se isključi iz parlamentarne debate o ustavnim promjenama, jer smatra da ona postaje besmislena s obzirom na to da je i neuspjeli referendum pokazao da su građani protiv promjene imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji je, nakon sukoba u vladi sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog tog sporazuma, podnio ostavku. Premijer Aleksis Cipras je tu ostavku ranije danas prihvatio.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je novinarima rekao da je pozvao parlamentarne stranke u Makedoniji da glasaju za sporazum, jer, kako je poručio, Grčka neće dozvoliti članstvo te bivše jugoslovenske republike ni u jednoj međunarodnoj organiziji pod imenom “Republika Makedonija”.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!