Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Centralna izborna komisija kaznila SzP sa rekordnih 28.000 KM

Najžešće nastupe u predizbornoj kampanji u Republici Srpskoj imali su opozicionari, ako je suditi po kaznama koje je Centralna izborna komisija BiH izrekla kandidatima na opštim izborima.

Članice Saveza za pobjedu najviše su koristile jezik mržnje, zbog čega ih je CIK BiH kaznio sa 15.000 KM. Uz to, tri kandidata iz SDS-a treba da iz svog džepa isplate još 13.000 KM, jer su koristili jezik mržnje tokom kampanje, koji je mogao da pozove ili podstakne na nasilje, čime su prekrišili Izborni zakon BiH.

“Najžešći” nastup imao je Nebojša Vukanović iz Trebinja, koji će morati da plati 6.000 KM, a zbog budućeg poslanika u NSRS i Savez za pobjedu je kažnjen sa dodatnih 4.000 KM.

Isto toliko SDS, PDP, NDP će platiti zbog nastupa Dragana Mektića, dok je on kažnjen sa 2.000 maraka.

Zbog neprimjernog govora, kandidat SzP za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica je kažnjen sa 5.000 KM, dok SzP treba da isplati 7.000 KM.

Podsjećamo da je kažnjen zbog iznošenja ružnih riječi prema svom protivkandidatu Željki Cvijanović, nazivajući je pogrdnim imenima.

U suprotnom taboru – SNSD bili su nešto pažljiviji u istupima tokom kampanje.

Kaznu od 5.000 KM je dobio samo kandidat za srpkog člana Predsjednštva BiH Milorad Dodik, jer je u Bileći prijetio odborniku u lokalnoj skupštini Draženu Dunđeru i Davoru Dragičeviću iz Banjaluke.

Istovremeno, SNSD kao stranka kažnjena je zbog ovog govora sa 7.000 KM.

SNSD je zaradio kaznu od 5.000 KM zbog neprimjernog govora savjetnika predsjednika RS Slavka Mitrovića.

Potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da su se njihovi protivkandidati najviše žalili na kandidate SDS-a, dok se članice SzP nisu žalile na njih, iako je kampanja bila prljava i puna mržnje.

“Govedarica je reagovao, tek kada je u kontekst doveden njegov pokojni otac, za šta je uslijedila lična reakcija. Nismo se žalili CIK, ni optuživali nikoga, dok je druga strana prva počinjala u optužbama i nakon toga podnosila žalbe, nakon čega smo kažnjeni”, kaže Glamočak i dodaje da SzP nije ulagao prigovore nakon izricanja kazni CIK BiH.

Međutim, portparol SNSD Radovan Kovačević odgovara da se u kampanji ova partija nije bavila SzP.

“Na veoma prljav i skandalozni način vrijeđali su članove porodice naših kandidata, roditelje i djecu. To je pokazalo da nisu prezali ni od čega. I građani Srpske su to prepoznali i poslali na izborima jasnu poruku da oni nikada neće biti njihovi predstavnici”, kaže Kovačević.

Јedna kazna smanjena

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH navode da će naknadno saopštiti da li su partije, kao i kandidati koji su kažnjeni za govor mržnje, ulagali žalbe na njihove propisane kazne.

“Za sada je Sud BiH smanjio iznos jednom političkom subjektu, dok ćemo naknadno saopštiti koliko je riješeno prigovora i koliko su u konačnici partije i kandidati platili za kršenje Izbornog zakona”, rečeno je za Srpskainfo u CIK BiH, koja je kaznila sa po 1.000 KM Ujedinjenu Srpsku i SP, zbog slanja SMS poruka biračima tokom izborne tišine, 6. oktobra.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button