Politika

Ivanić: Promjena Izbornog zakona je neophodna (VIDEO)

„Promjena Izbornog zakona je neophodna, jer samo veća kontrola i transparentnost može obezbijediti poštene izbore”, rekao je, još uvijek aktuelni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Eventualni ulazak kardova SDS-a u Savjet ministara i Vladu RS vjerovatno bi značio i kraj Saveza za pobjedu. U tom slučaju, PDP bi po broju glasova preuzeo ulogu lidera opozicije”, kaže Mladen Ivanić, ali sve je još uvijek zona špekulacija, dodaje.

Na pitanje vezano za izjave da u PDP-u postoji struja koja se zalaže za saradnju sa SNSD-om, Ivanić kaže:

Loading...

“PDP nikakve ponude nije dobio. Ni SDS nije dobio, ali priča o tome, mi ne pričamo, jer toga nema. Niti to, pravo da Vam kažem, očekujem…Moje iskreno uvjerenje je da vladajuća struktura pokušava da pojeftini uloge partija koje nisu SNSD. I DNS-a, i Socijalističke partije, pa i samog SDS-a. Jer, znate, ako imate više alternativa, onda onaj drugi spušta kriterijume i lopticu. Ali, vrijeme će pokazati”, tvrdi srpski član Predsjedništva.

“Nikad veću depresiju kod ljudi nisam vidio nego posle ovih izbora”, rekao je Mladen Ivanić.

“Javna je tajna, između ostalog, da su se glasovi plaćali 50 maraka mjesec uoči izbora, 100 maraka u izbornoj sedmici, a na dan izbora između 200-400 maraka”, kaže Ivanić, i dodaje, rješenje je promjena izbornog zakona.

“Besmisleno je sa ovakvim stilom izlaziti na izbore, gdje imate ucjene i prijetnje zaposlenima u javnim preduzećima, zloupotrebe, direktnu kupovinu glasova. Ako je to takmičenje onih koji više ukradu, pa više plate, onih koji imaju veći pristup, pa više zloupotrebljavaju zaposlene u javnim institucijama, prijete, pa proizvode strah, besmisleno je i razmišljati o poštenim izborima. Zbog toga ja smatram da je Izborni zakon neophodno promijeniti”, navodi Mladen Ivanić.

“Protiv te promjene su oni koji na osnovu nje pobjeđuju”, dodaje on.

“Karakteristična je i priča o strancima koji su tobože bili prisutni, a upravo su stranci ti koji su prvi rekli – idemo dalje, najvažnije je sad formirati vlast što prije”, tvrdi Mladen Ivanić, i dodaje:

“Nenormalno je da su međunarodne institucije koje su, tobože, davali opoziciji novac u toku kampanje i bili na njenoj strani, preko noći prihvatile rezultate, a jasno su i pokazali nezainteresovanost za ponovno brojanje. Stalo im je završavati sve, formirati vlast i nastaviti dalje”, napominje srpski član Predsjedništva BiH.

Na konstataciju, da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao kako će posle izbora iznijeti frapantne podatke o miješanju stranaca u izbore, a još to nije učinio, Ivanić kaže:

“Pravo da vam kažem, ja sam i u samoj kampanji tvrdio, kada je gospodin Dodik govorio o stranim organizacijama i špijunima, a i pokazalo se, da sve to nije tačno. Svi ti špijuni i sile obezbijedili su da vladajuća struktura pobijedi. Ili su stranci bili neefikasni, ili su radili za njih, ili ništa od toga nije tačno. Ja sam najbliže ovom trećem, jer nijedan dokaz nisam ni vidio. Jasno je da je Srbija imala favorita, i da je to bila vladajuća struktura u RS. Razlog za to-treba pitati njih”, kaže Ivanić.

“Sada nakon izbora vidljivo je da je u nekim sredinama bilo dogovora sa vladajućom strukturom, a da je bilo malo više kontrole i iskrenosti, ja mislim da smo mi mogli, i sa ovakvim izbornim zakonom pobijediti”, zaključuje Ivanić.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!