Društvo

Srpski jezik na izdisaju

Sve manje svršenih srednjoškolaca u Republici Srpskoj želi da izučava srpski jezik i književnost, što potvrđuje podatak da je na oba javna univerziteta u tri roka na ovaj smjer upisano tek 28 brucoša.

Prema propisima Ministarstva prosvjete i kulture RS, potrebno je minimalno 15 kandidata da bi mogla biti organizovana nastava na nekom studijskom programu. Sudeći prema tome, srpski jezik se na Filološkom fakultetu banjalučkog Univerziteta izvukao za dlaku jer predavanja u amfiteatru sluša svega 23 studenata, dok je na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisano tek pet brucoša.

Loading...

Zanimljivo je da su kandidati umjesto srpskog radije birali strane jezike, pa je na katedrama za engleski i njemački jezik i književnost u Banjaluci upisano duplo više studenata nego na katedri za srpski.

Profesorica srpskog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić ističe da su podaci o broju upisanih studenata poražavajući, dok je, s druge strane, na javnim funkcijama sve više polupismenih.

– Propisi se moraju mijenjati s ciljem zaštite nacionalnog interesa, a jezik je podloga nacionalne kulture. Definitivno je izostala promocija ovog studijskog programa i na tome moramo mnogo više raditi. Ovako loš upisni rezultat je i posljedica stalnih apela da budući studenti biraju isplativija zanimanja, studiraju tehničke fakultete, te da će sa diplomom srpskog jezika završiti na birou, što nije tačno – rekla je Babićeva.

Dodala je da će akademska zajednica insistirati na tome da srpski jezik dobije poseban status u školama, da bude povećan broj časova i da u prvim godinama studija postane obavezan.

– Brucoši nam dolaze iz škola slabo opismenjeni, a svakodnevno slušamo i ljude za skupštinskim govornicama koji su polupismeni. Oni koji donose značajne odluke i imaju javne nastupe moraju biti bar pismeni, zato je podatak o svega pet upisanih studenata zaista poražavajući – istakla je Babićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić kaže da, uprkos nedovoljnom broju upisanih studenata, Odsjek za srpski jezik i književnost neće zamrznuti.

– Razmatraćemo situaciju za sedam dana na sjednici Senata, pa ćemo vidjeti na koji način će nastava biti organizovana. Jedna od opcija je spajanje sa drugim programima, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje – rekao je Pašalić.

Viši stručni saradnik za odnose s javnošću na banjalučkom Univerzitetu Dario Stanković kaže da se na svim studijskim programima nastava redovno odvija.

– Na prvu godinu studija na studijskom programu za srpski jezik i književnost upisano je 23 studenata, tako da smo ispunili zakonski minimum – rekao je Stanković.

Minimum

Stevo Pašalić ističe da je na desetak studijskih programa u prvoj godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisano manje od propisanih 15 brucoša. Dario Stanković ističe da je prvu godinu studijskog programa Istorija na banjalučkom Univerzitetu upisalo 13 redovnih studenata, te da se nastava normalno odvija.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!