Društvo

Protest u Trebinju: Hoće da “protjeraju” biste iz gradskog parka

Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca Trebinje zatražilo je na protestnom okupljanju izmještanje bista narodnih heroja iz gradskog parka i spomen-ploče iznad ulaza u Stari grad, posvećene partizanskim jedinicama koje su oslobodile Trebinje u Narodnooslobodilačkom ratu.

Predsjednik ovog udruženja Dražen Čučković je istakao da su 29. hercegovačka divizija i Druga dalmatinska brigada, koje su nazvane oslobodilačkim, u stvari bile partizanske formacije koje su pobile dosta nevinih Srba u Trebinju, ali su to činili i neki od narodnih heroja koji nisu više među živima, a njihove su spomen-biste postavljene u Gradskom parku.

Loading...

“Prije svega, borimo se da se ove biste sklone, ali nemamo ništa protiv da se za njih napravi posebna prostorija, gdje će one biti smještene i neka se tamo njihovi baštinici, koji cijene te vrijednosti, njima dive i pale svijeće”, kazao je Čučković.

U Udruženju očekuju pozitivan odgovor za izmještanje ovih spomenika i od strane Gradske uprave i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, jer, kako je rekao Vujadin Vuković, član Upravnog odbora Udruženja, i ranija inicijativa Udruženja po istom pitanju naišla je na njihovu dobru volju. Saopštenjem za javnost se oglasila i Gradska organizacija SUBNOR-a Trebinje, navodeći da su u pitanju pokušaji revizije istorije kroz omalovažavanje NOB-a i stvarnih činjenica o oslobađanju zemlje od fašizma, a inicijativu za premještanje spomenika smatraju da treba odlučno spriječiti.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!