Društvo

U BiH prijavljeno oko 21.000 nezakonitih migranata

ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 20.782 nezakonita migranta u BiH

Od 1. januara do 30. oktobra ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 20.782 nezakonita migranta na teritoriji BiH, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH koja je na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH.

U informaciji piše i da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Avganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760).

U periodu od 24. septembra do 30. oktobra ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 5.666 nezakonitih migranata, a da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo 5.524 lica, dok je 207 njih podnijelo zahtjev za azil.

“Značajan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje tako da su se pojavili i humanitarni i bezbjednosni problemi. U bivšoj kasarni žUšivakž u Hadžićima kod Sarajeva je 24. oktobra pušten u rad prihvatni centar za migrante kapaciteta 400 lica”, piše u informaciji.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, dnevni list “Kronen cajtung” objavio je da je oko 20.000 migranata spremno da uđe u EU iz BiH, preko graničnog prelaza kod Velike Kladuše.

U tekstu je navedeno da se ta grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji od mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla, za razliku od prethodnih migrantskih talasa u kojima su bili mahom izbjeglice iz Sirije.

Ono što najviše brine austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova jeste to što su, kako je navedeno, mnogi od tih mladića naoružani noževima.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!