Hronika

Smanjen broj krivičnih djela na području Banjaluke

BANJALUKA – Na području Policijske uprave Banjaluka prošle godine evidentirano je za 6,1 odsto manje krivičnih djela nego u 2018. godini.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je na konferenciji za novinare, na kojoj su izneseni rezultati rada za prošlu godinu, da je riješeno 82,6 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 67 odsto krivičnih djela.

Loading...

“Prošle godine je u tranzitnom kretanju kroz teritoriju u nadležnosti Policijske uprave Banjaluuka evidentiran 991 migrant ili za 47,9 odsto više nego u 2018. godini”, naveo je Brkić.

On je stanje bezbjednosti na području ove policijske uprave ocijenio kao zadovoljavajuće.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa skupom koji su organizovali članovi SP-a, a koji nije bio prijavljen u skladu sa zakonom, Brkić je rekao da su policajci prekinuli skup i da je organizator upozoren u skladu sa zakonom.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojčić rekao je da je na području Uprave iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 1.689 krivičnih djela, što je za šest odsto manje u odnosu na uporedni period, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 79,8 odsto.

“Iz oblasti imovinskog kriminaliteta evidentirano je 1.110 krivičnih djela, dok je 2018. godine evidentirano 1.126, što je manje za 1,4 odsto. Rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 70,5 odsto, krivičnih djela razbojništvo 83,3 odsto i teških krađa 43,4 odsto”, dodao je Stojčić.

On je naveo da je prijavljeno 125 krivičnih djela protiv života i tijela, a razriješeno 97,6 odsto.

“Evidentirano je jedno ubistvo koje je rasvijetljeno i izvršilac procesuiran, te jedno teško ubistvo koje je takođe riješeno. U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su 54 krivična djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 50 izvještaja kojima je obuhvaćeno 71 osumnjičeno lice”, precizirao je Stojčić.

On je naveo da je podneseno 155 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te oduzeto oko 38 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, oko 200 komada ekstazija i određena količina heroina, spida i drugih nedozvoljenih supstanci.

“U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 155 krivičnih djela i podnesena su 64 izvještaja protiv 95 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 8.300.000 KM”, rekao je Stojčić.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da su u prošloj godini u saobraćajnim nesrećama poginula 32 lica, što je na nivou iz prethodne godine.

On je dodao da su 154 lica teško povrijeđena, što je više za 19,4 odsto nego u 2018. godini.

“Iz saobraćaja je isključeno 5.200 vozača, od kojih 4.464 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 16 pod dejstvom droge, 565 bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 155”, precizirao je Stakić.

On je naveo da je evidentirano 229 požara, dok ih je u 2018. bilo 118, te da su četiri lica smrtno stradala i pričinjena je materijalna šteta od oko 2.170.000 KM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!