Politika

Šefik Džaferović zaprijetio tužbom Vladi Republike Srpske

Šefik Džaferović, novoizabrani član Predsjedništva BiH, uputio je pismo Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović u kojem zahtijeva da se pojedini navodi iz Izvještaja RS Savjetu bezbjednosti UN-a demantuju u roku od sedam dana, te da će u protivnom podnijeti tužbu.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je “izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid.”

Loading...

“Iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, moram da reagiram, jer su u njemu iznesene teške laži vezane za moju ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, saopštio je Džaferović.

Džaferović trraži od Vlade RS da javnosti prezentuje potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je dokazano da je on povezan s bilo kakvim krivičnim djelom.

“Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, takođe, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost”, stoji u Džaferovićevom pismu.

On je naveo da trebaju biti pročitane presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a kako je naveo, naročito presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine.

“Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju”, navedeno je.

Na kraju, Džaferović je napisao da će, ukoliko se ne postupi po njegovom zahtjevu, protiv Vlade RS i premijerke podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Vlada Republika Srpske prihvatila je 1. novembra Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!