Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Iskazi svjedoka potvrdili učešće optuženog u zlostavljanju Srba u Brodu

Vještak medicinske struke, neuropsihijatar Vjekoslav Kovačević rekao je danas da Miro Miličić i Marko Mitrić nisu sposobni da učestvuju u sudskom postupku koji se vodi protiv Alminka Islamovića za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine jer bi to pogoršalo njihovo veoma loše psihičko stanje.

Nakon iskaza vještaka, tužilac Miroslav Janjić pročitao je izjave Mire Miličića koje je dao 2004. i 2006. godine u Policijskoj stanici Brod.

U skoro identičnim iskazima Miličić je naveo da su ga u maju 1992. godine zarobile komšije iz sela Brusnice, nakon čega je odveden u Slavonski Brod gdje je deset dana sa drugim zarobljenim Srbima bio izložen fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

On je naveo da je čak bio prisiljen da nekoliko časova sjedi u šahtu u kojem se smrzao jer mu se odjeća natopila vodom. Rekao da je nakon mjesec i po dana, prebačen u podrum Doma policije gdje je svakodnevno bio izložen batinanju od kojih je sav bio modar.

Kad su srpski zatvorenici prebačeni na stadion “Polet”, gdje je zamjenik komandira bio Alminko Islamović, Miličić je rekao da su batinjani i dok su čistili krug oko stadiona, cijepali drva i radili druge poslove po potrebi, a da su im vojnici psovali četničku majku.

Svjedok je naveo da je razmijenjen 16. septembra 1992. godine i da je odmah u Doboju operisao vilicu.

Svjedok Tužilaštva Marko Mitrić naveo je u svom iskazu da su ga pripadnici HVO-a zarobili 2. maja 1992. godine i odveli u Slavonski Brod, gdje su ga tri časa tukli hrvatski vojnici tokom ispitivanja o radio-stanici koju je, navodno, posjedovao.

Nakon toga odveden je u podrum Policijske stanice u Bosanskom Brodu, gdje ga je do besvijesti stolicom tukao Damir Ćuma.

On je rekao da je 1. juna prebačen u skladište robne kuće “Beograd” u Tuleku, gdje su dovođeni i Srbi iz Dervente i Odžaka.

Mitrić je naveo da ih je straža svakodnevno tukla nogama, rukama, palicama i kundacima, među kojima su bili i Drago, Tadija i Niko Lepan, Damir Ćima, Alminko Islamović.

Tokom zarobljeništva na stadionu “Polet”, Mitrić je rekao da je među zatvorenim Srbima bilo i žena koje su vojnici HVO-a silovali na stadionu i odvodili na liniju, gdje su iz seksualno zlostavljali drugi vojnici.

On je naveo i da su njega u tri navrata odvodili da siluje neke žene i da je pretučen zato što je odbio da to uradi. Mitrić je rekao i da je on dva puta bio silovan.

Prema njegovim iskazima, fizička i psihička zlostavljanja nastavljena su i u osnovnoj školi u Donjoj Mahali, gdje je glavni bio Pera Vincetić zvani Konj.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. novembar.

Izvor
Glas Srpske
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button