Banjaluka

Milunka Savić i Diana Budisavljević trebale bi da dobiju svoje ulice u Banjaluci

"Bezimene ulice" dobijaju naziv po Milunki Savić i Diani Budisavljević

Po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, treba da bude nazvana ulica u naselju Ada, a glavna ulica u Debeljacima po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla, koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH.

Ako ovaj prijedlog dobije zeleno svjetlo na sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 22. novembar, ulica u Adi, koja se pruža od Ulice Arčibalda Rajsa i ide desno do Ponirske u dužini od kilometar, nosila bi ime po Milunki Savić, srpskoj Jovanki Orleanki, kako su je zbog neizmjerne hrabrosti prozvali Francuzi.

Uz ovu, još 28 ulica iz naselja Debeljaci, Karanovac i Dragočaj, koje su se do sada vodile kao bezimene, konačno će dobiti svoje nazive.

Uz ovu, ulice u Debeljacima dobiće i Spomenko Gostić, odlikovani najmlađi borac Vojske RS, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović, Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom Potoku, te Stojan Miletić.

U Barlovcima će nazive dobiti tri ulice, i to glavna ulica koja se pruža od VII kuljanske i ide desno – dobiće naziv dr Todora – Tode Jeremića, dok će dvije ulice koje se pružaju od glavne i idu lijevo dobiti nazive po Vukašinu Mandrapi, srpskom starcu iz sela Klepci u Hercegovini, koji je ubijen u logoru “Jasenovac” 1943. godine i koji je kanonizovan 1998. za svetitelja, te po akademiku Svetozaru Koljeviću.

U naselju Karanovac, odnosno u Jagarama, Ducipolju i Bastasima nazive će dobiti 17 ulica, i to uglavnom po stradalim pripadnicima Vojske RS. Tako su predloženi sljedeći nazivi: Jagarska, Darka Partala, Siniše Peulje, Slavka Banovića, Voje i Gorana Kajkuta, Ranka Partala, Dragana Vranješa, Braće Kostića, Braće Stankovića, Vojvode Uroša Drenovića, Božidara Topića, Ranka Berića, Svete Ristića, Karanovačka, Duška Vučića, Braće Lolića i Braće Vesića.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!