Politika

Počela konstitutivna sjednica novog saziva Parlamenta Srpske

Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem predloženom dnevnom redu je 11 tačaka, počela je nešto poslije 14 časova.

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Po Poslovniku Narodne skupštine prvu sjednicu Desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske otvoriće najstariji poslanik, u ovom sazivu to je poslanik Dane Malešević, koji će voditi sjednicu do izbora predsjednika parlamenta.

Nakon što poslanici usvoje Dnevni red, pristupiće se konstituisanju radnog predsjedništva koje pored Maleševića, čine tri najmlađa poslanika Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Potom bi trebalo da bude izabrana Komisija za izbor i imenovanja, poslije čega će uslijediti pauza od 30 minuta, kako bi se Komisija sastala i podnijela izvještaj o razmatranju materijala dostavljenog od strane Centralne izborne komisije BiH.

Poslije pauze poslanici će imenovati i verifikovati mandate narodnim poslanicima, a zatim slijedi i polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Nakon što poslanici polože zakletvu, prelazi se na izbor predsjednika Narodne skupštine. Po članu 15. Poslovnika Narodne skupštine svaki poslanik može da predloži kandidata za predsjednika.

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine potom zauzima mjesto predsjedavajućeg i vodi dalji tok sjednice.

Odmah po izboru predsjednik Skupštine obraća se javnosti kratkim govorom, a potom poziva predstavnika CIK BiH da uruči certifikate o izboru novoizbranoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću.

Predsjednik Republike i potpredsjednici polažu, a potom potpisuju svečanu zakletvu, poslije čega je predviđeno da se predsjednik Republike obrati kraćim govorom.

Nakon toga svečanu zakletvu polaže i potpisuje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i obraća se poslanicima i javnosti.

Narodna skupština potom donosi Odluku o broju potpredsjednika, na prijedlog predsjednika Narodne skupštine, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

U skladu sa dogovorom postignutim na sastanaku predstavnika političkih stranaka 14. novembra ovim bi prvi dio Prve sjednice Desetog saziva trebalo da bude zaključen, a u njegovom nastavku će se birati potpredsjednici parlamenta.

Po završetku svečane sjednice medijima bi se u Pres holu Narodne skupštine kratko trebali obratiti predsjednik Republike Srpske, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!