Banjaluka

Sa zaštitne mreže na Vrbasu uklonjeno 6.000 kubika otpada

Ogromne količine nakupljenog otpada, procjenjuje se oko 6.000 kubika, uklonjeno sa zaštitne mreže u akumulaciji Bočac.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman je istakao da su ove aktivnosti uslijedile nakon što je gradska inspekcija, u saradnji sa republičkom vodnom inspekcijom i Eko centrom Bočac, pokrenula aktivnosti na uklanjanju nagomilanog otpada iz 13 lokalnih zajednica koja se nalaze uz rijeku Vrbas.

– Velike količine ovog otpada prijetile su da zaštitna mreža popusti i da na hiljade tona nakupljenog smeća krene nizvodno, prema gradu, tako da se moralo djelovati interventno – kazao je Kecman.

Hidroelektrane „Bočac“ su izabrale izvođača radova, koji je ovih dana uspješno uklonio sav otpad, prema procjenama, oko 6.000 kubnih metara.

U narednom periodu, kako ističe Kecman, inspekcija će pratiti dešavanja na mreži u Bočcu, te reagovati u skladu sa mogućnostima.

– Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, potrebno je sistemsko rješenje, te u proces uključiti niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i federalne opštine iz gornjeg sliva Vrbasa – kazao je Kecman.

On je dodao da je Banjaluka jedan od finansijera zaštitne mreže i gotovo jedina od lokalnih zajednica iz sliva Vrbasa koja se pridržava sporazuma o plaćanju naknade za prikupljanje otpada koji nastaje radom rijeka, a i nesavjesnim odnosom građana.

Izvor
Srpska info
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!