Privreda

Kaja preuzima Novu banku

Kompanija „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila je akcije Nove banke za 2,9 miliona KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke, saznaje portal capital.ba.

Blok poslom na Banjalučkoj berzi „MG Mind“ je juče kupio 4.151.303 akcije po cijeni od 0,7 KM po akciji.

„MG Mind“bi danas trebalo da kupi još jedan dio akcija za oko četiri miliona KM, a u narednim danima trebalo bi da postane vlasnik od 15 do 20 odsto kapitala banke, što će ga koštati od 15 do 20 miliona KM.

Milanović će ovih dana kupiti maksimalno 10 odsto, a potom sačekati saglasnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dalje preuzimanje, za šta je već podnio zahtjev.

Akcije „MG Mindu“ su odlučili da prodaju trenutno najveći pojedinačni akcionar i bivši direktor Nove banke Milan Radović, koji ima 7,9 odsto akcija banke, „Interpromet“ Novi Grad Dragana Pilipovića, u čijem vlasništvu je 6,2 odsto, porodica Avlijaš, koja ima 3,2 odsto akcija, te firme „Financ“, koja ima 3 odsto, i „Euroline“ sa 2,5 odsto akcija banke.

Mladen Milanović je potvrdio za Capital da će nakon kupovine akcija od postojećih vlasnika biti najveći pojedinačni akcionar Nove banke.

– Planiram da preuzmem 15 do 20 odsto akcija. Ovo je dobro posložena, stabilna i, što je važno, domaća banka. Sinergijom sa mojim ostalim kompanijama stvoriće se mogućnost za njen dodatni razvoj i jačanje na bankarskom tržištu – rekao je Milanović.

On kaže da će Nova banka, čiji su najveći akcionari domaći privrednici, biti znatno fleksibilnija prema kompanijama iz Republike Srpske, za razliku od banaka kojima su centrale u inostranstvu.
– Ono što je najvažnije za sve klijente, poslovna politika banke se neće mijenjati – rekao je Milanović.

Pored „MG Minda“ Mladen Milanović Kaja je vlasnik i banjalučke “Tržnice”, “Čistoće” Banjaluka, “Mrkonjićputeva”, a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci počele su početkom novembra smjenom Milana Radovića sa mjesta predsjednika Uprave Nove banke.

Za novog direktora imenovan je Goran Avlijaš, dotadašnji Radovićev zamjenik.

Tržišna vrijednost

Dosadašnja prosječna tržišna cijena akcija Nove banke na Banjalučkoj berzi bila je niža za 8 feninga od cijene koju je pristao da plati Kaja.

Nominalna vrijednost svake od 134.637.768 akcija Nove banke je jedna marka ili ukupno blizu 135 miliona KM, a realno, odnosno tržišna vrijednost, prema trgovini između Kaje i postojećih akcionara od 0,7 KM, iznosi 100 miliona KM.

Izvor
capital.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!