Društvo

Koliko mjesečno zarađuju predsjednici u regionu?

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regiona, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 evra. Sa druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje.

Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 evra, što je najmanja predsjednička plata u regionu.

Loading...

Više od 3.000 evra iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3.091 evro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 evra mjesečno.

Mjesečnu zaradu u iznosu od 2.873 evra prima i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2.000 evra na mjesečnom nivou zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosječnim platama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsjednik Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu platu od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regiona i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu platu u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosječne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi RTCG.

Izvor
Fena
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!