Politika

Očekuje se REKORDNA VEĆINA: Narodna skupština danas u podne bira Vladu Srpske

Narodna skupština Republike Srpske tačno u podne počinje sjednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada na čelu sa Radovanom Viškovićem.

Budući da su, osim dosadašnjih stranaka SNSD, DNS i SP, u izvršnu vlast ušli i ministri iz NDP, US i Demokratske stranka u osnivanju Nedeljka Čubrilovića, očekuje se da će vlada imati rekordnu podršku – od 55 do 60 narodnih poslanika od ukupno 83. Biće zanimljivo vidjeti kako će glasati poslanici iz bošnjačko – hrvatske koalicije “Zajedno za BiH” ali se spekuliše da će i oni podržati sastav vlade.

Loading...

Najjačoj partiji SNSD, osim mjesta premijera, pripalo je i osam ministarskih mjesta. Na čelu MUP ostaje Dragan Lukač, Anton Kasipović na mjestu ministra pravde, Zlatan Klokić na mjestu ministra za ekonomske odnose, a Srebrenka Golić na mjestu ministarke građevinarstva. Ministar finansija biće dosadašnja direktorka Poreske uprave Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, zdravlja Alen Šeranić, dok će Srđan Rajčević biti na čelu novoformiranog ministarstva koje pokriva informacione tehnologije i visoko obrazovanje.

Socijalistima su pripala tri resora – lider stranke Petar Đokić biće ministra industrije i rudarstva, Duško Milunović ministar rada i boračko – invalidske zaštite, a Sonju Davidović ministarka porodice omladine i sporta. Milunović je dosad bio pomočnik ministra rada, dok je Davidovićeva zaposlena u Ministarstvu pravde RS.
Pavićevom DNS pripala su dva resora – Lejla Rešić ostaje ministarka uprave i lokalne samouprave, a Neđo Trninić vjerovatno ministar saobraćaja i veza. Čubriloviću bi trebalo da pripadne Ministartsvo trgovine i turizma, a za ministarku će najvjerovatnije biti predložena Nada Kovač iz Foče.

Novi resor privrede trebalo bi da vodi Vjekoslav Petričević iz Doboja u ime NDP, dok Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića dobija Ministarstvo prosvjete i kulture. Nova ministarka trebalo bi da bude Natalija Trivić.

Ovo je raspored resora koji je dogovoren među političkim partijama nove koalicije, ali se personalni sastav još može promijeniti, sve dok mandatar ne izgovori ime budućeg ministra.

U Narodnu skupštinu Srpske još nije stigao programa rada mandatara Radovana Viškovića kao ni prijedlog za sastav vlade. To nije ni obavezno jer mandatar ekspoze može da izloži samo usmeno. Prema Poslovniku Narodne skupštine, prvo se bira premijer, a potom ministri javnim glasanjem.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!