Privreda

Rajko Dukić Neđi Trniniću: Zašto ste prihvatili da se kinezima vraća skoro milijardu evra?!

Predsjednik komapnije Boksit iz Milića Rajko Dukić ponovo je kritikovao vladu, odnosno ministra saobraćaja i veza Neđu Trninića zbog potpisanog ugovora sa kineskom kompanijom o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor.

Pismo ministru, koje je dostavljeno i predsjedniku vlade prenosimo u cjelini:

Loading...

– Poštovani gospodine ministre,

kao potpisnik Ugovora, sa kineskom kompanijom „China Shandong International Economic i Technical Cooperation Group“, za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor, očekujem da mi, kao građaninu i kao predsjedniku Kompanija „Boksit“, „Drina osiguranje“ i „Mileks“ koje, kroz razne poreze i doprinose, participiraju, pored ostalog, u izgradnju i putne infrastrukture, što svakako podržavam, da mi, kada je u pitanju izgradnja auto-put Banja Luka-Prijedor, odgovorite, odnosno pojasnite:

Zbog čega ste prihvatili da se, kineskom koncesionaru, koji treba da uloži 297 milona evra, u izgradnju auto-puta, ne sporim ovaj iznos, plaća iz Budžeta, 30 godina, koliko traje koncesija, godišnje 32,5 miliona evra, što bi, za period trajanja koncesije, iznosilo blizu milijardu evra.

Kako mislite da iz putarina obezbjedite ta sredstva, odnosno da, na dnevnom nivou, obezbjedite cca 90.000 evra. Ovaj iznos sredstava mogao bi se obezbjediti, pod uslovom da, 90.000 vozila svih vrsta, odnosno svako četvrto vozilo, koje ima Republika Srpska, prolazi tim auto-putem, uz plaćanje putarine, od cca jedan evro, koliko je inače putarina, na auto-putu Rumska rasrsnica-Beograd, rastojanje 55 km ili 45.000 vozila da prolazi dnevno, pod uslovom da je putarina dva evra.

Da li je greška u medijima, koji su prenijeli Vašu izjavu i drugih zvaničnika da računate na putarinu i sa drugih dionica auto-puteva. Ako je to tako, kako mislite i iz kojih sredstava mislite, održavati te auto-puteve. Pod uslovom da sve prihode od putarina auto-puteva usmjerite ka plaćanje koncesionaru, to je nedovoljne jer dnevni prihod, koliko ja znam, ako griješim Vi me demantujte, ne prelaze više od 10.000 evra što je oko 3,5 miliona godišnje ili 10 % od onoga što treba da platite kineskom koncesionaru.

Zbog čega nije uzet kredit jer, prostom računicom, dolazi se do podatka da, otplata anuiteta, uključujući i troškove eksploatacije auto-puta, tokom trideset godina, ne bi prelazila više od 500 miliona evra, što je polovina od onoga koliko treba uplatiti kineskom koncesionaru.

Očekujem od Vas da, poreskim obveznicima Republike Srpske, pa i građanima, detaljno obrazložite i potkrepite validnim argumentima, odnosno računom, zbog čega ste prihvatili, odnosno donijeli odluku da se auto-put gradi i eksploatiše na način kako je potpisan, sa kineskim koncesionarom. Zbog čega ste žurili da to uradite, dva radna dana prije konstituisanja nove Vlade.
Biće, da će naslov biti bliži istini nego Vaš račun, odnosno obrazloženje. Manite se više „Markovih konaka“.

Krajnje je vrijeme, zato što je to racionalno, ekonomski opravdano, politički veoma bitno, kulturološki veoma neophodno, da se pređe sa riječi na djela, pa umjesto besmislenog projekta okrenutog zapadu, ka Hrvatskoj, okrenemo ka istoku, ka Srbiji a to znači da se, konačno, pristupi izgradnji, u svakom pogledu najznačajnijeg auto-puta u Republici Srpskoj, a to je Doboj-Brčko-Bijeljina-Rača (granica sa Srbijom). Ovaj auto-put, dužine cca 150 km, ne bi koštao ništa više nego izgradnja i nadoknada koncesionaru, za izgradnju puta prema Prijedoru, u dužini od 42 km.

Očekujem da najodgovorniji u Republici Srpskoj, imajući prethodno u vidu, donesu razumnu odluku, da se pomenuti ugovor raskine i da se, umjesto auto-puta do Prijedora, eventualno gradi brza cesta- naveo je Dukić u pismu ministru Trniniću i Kabinetu predsjendika Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!