Nauka i tehnologija

U pogon pušten najveći “solarni krov” u svijetu

Nissan je danas potvrdio da je u svojoj tvornici u Amsterdamu u pogon pustio najveći solarni krov u Holandiji.

Solarni krov je instaliran na krovu Nissanovog centra za proizvodnju dijelova smještenog u glavnom gradu Holandije, a sadrži skoro 9.000 fotonaponskih panela s pomoću kojih na godišnjem nivou proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 domaćinstava. Takođe će znatno smanjiti emisije CO2 koje ispušta tvornica. Procjenjuje se da će solarni krov ukupno uštediti 1,17 miliona kilograma CO2 godišnje.

Budući da može ispuniti gotovo 70 % energetskih potreba centra na godišnjem novou, instalacija ovog velikog solarnog krova predstavlja veliki korak u Nissanovim nastojanjima da rad u Evropi učini održivijim. Pri tome će se energija koju generišu paneli prenositi direktno u nacionalnu električnu mrežu.

Loading...

Dio projekta je finansiran nacionalnim programom grupnog finansiranja što njegove rezultate čini prvom velikom saradnjom između stanovnika i nekog proizvođača.

Koen Maes, direktor, “Nissan Beneluxa” kaže da je Amsterdam jedan od najnaprednijih gradova u Evropi i da su u Nissanu uzbuđeni što mogu pomoći gradu da na pametniji i efikasniji način iskoristi prostor, energiju i resurse te pritom učini svoje poslovanje održivijim.

Nakon uspjeha ovog projekta, Nissanov centar za proizvodnju dijelova razmatra sljedeću fazu projekata kojima će smanjiti uticaj tvornice na okolinu.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!