Politika

Dokić o smjeni ambasadora: Presuda bez saslušanja

Ambasador Bosne i Hercegovine u Atini Branko Dokić se, povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju svih srpskih ambasadora, a na prijedlog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, oglasio saopštenjem da bi upoznao javnost o stvarnim činjenicama kada je on u pitanju, a koje su, kako navodi, potpuno izvrnute i netačno predstavljene, u pripremnoj fazi spomenute odluke.

Dokić ne dovodi u pitanje samu Odluku, već sve ono što joj je prethodilo.

– Svoje namjere da povuku sve srpske ambasadore Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH javnost su pripremali opštim diskvalifikacijama poput onih da smo svi profesionalno nekompetentni, da nismo radili u interesu Srba i Republike Srpske, da nismo sarađivali s institucijama Srpske ili da smo „u protekle četiri godine nanijeli više štete Republici Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke stranke“ – navodi Dokić.

Tvrdi da su, sa stanovišta onog što je za proteklih 18 mjeseci učinio na poziciji ambasadora BiH u Grčkoj, takve ocjene netačne i uvredljive.

Zato je, kaže, i odlučio da demantuje ove navode i upozna javnost s konkretnim činjenicama.

– Pošto se dovode u pitanje rad u interesu Srba i Srpske, te saradnja s institucijama Srpske, akcenat ovog reagiranja je na onom šta sam, kao ambasador BiH u Atini, u proteklih 18 mjeseci, uradio direktno ili indirektno za Srbe i Srpsku. Detaljni, cjeloviti izvještaji postoje u Ministarstvu inostranih poslova BiH u Sarajevu – naveo je Dokić, te pobrojao aktivnosti koje je, zajedno sa saradnicima u Ambasadi, proveo u proteklom periodu.

Na kraju je izrazio i nezadovoljstvo načinom na koji je Predsjedništvo donijelo odluku o razriješenju ambasadora.

– Po principu kolektivnog “zločina” presuđeno je bez saslušanja više od dvadeset ambasadora, za malo više od pola sata. No, nije moje, u ovom trenutku, da se bavim tom “odgovornošću” niti da ukazujem na posljedice takvog rada – saopštio je Dokić.

Izvor
FENA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!