Privreda

Đurić: Teška godina dolazi za privrednike

Naredna godina za privrednike će biti teška, jer se očekuje povećanje cijene električne energije, a što će se odraziti na privredna kretanja, kao i na povećanje indirektnih poreza kao preduslov za nadomještanje određenih sredstava za funkcionisanje Fonda zdravstvenog osiguranja.

Kazao je to Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, koji je ocijenio da su trendovi u pogledu privrednog rasta u ovoj godini pozitivni, ali nedovoljni.

Loading...

“Značajan problem predstavlja pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji u 10 mjeseci ove godine za 2,1 odsto, a istovremeno rast zaposlenosti, što ukazuje na to da se radi ili o smanjenju produktivnosti ili je u pitanju vraćanje jednog broja zaposlenih iz sive zone u normalne tokove”, ocijenio je Đurić.

On smatra da se pozitivni efekti primjene Programa ekonomskih reformi, koje je usvojila Narodna skupština RS, ne mogu očekivati na početku naredne godine, ali je realno očekivati da će se, ukoliko ih bude, pojaviti u drugih šest mjeseci.

Dodao je da Komora nije imala značajnijih primjedaba na Program ekonomskih reformi s obzirom na to da odražava njihove stavove i zahtjeve u pogledu potreba, ali ostaje upitno u kojem stepenu će to biti realizovano.

Osvrnuo se i na problem radne snage i istakao kako se on treba rješavati donošenjem posebnih duguročnih mjera koje bi podrazumijevale stvaranje uslova za ublažavanje odlaska, ali i da se vrate oni koji su otišli.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!