Društvo

Tužilaštvo pere ruke i upire prst u MUP Republike Srpske

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je ključni subverzivni i antirepublički element koji ne radi svoj posao, i oni su krivci zašto istraga ubistva Davida Dragičevića već mjesecima tapka u mjestu – poručio je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tužilaštvu šalje upozorenje – ukoliko ubrzo ne bude odluke u slučaju Dragičević, ja ću pozvati građane da dođu pred Tužilaštvo, da ih podsjete da rade svoj posao.

Loading...

“Tužilaštvo je napravilo medvjeđu uslugu Republici Srpskoj, zato što nije odlučno, zato što ne radi, zato što je spekulativno, i ja smatram da je ono nedolično i da treba da budu smijenjeni ljudi iz Tužilaštva i da treba da se utvrdi odgovornost za njihovo nepostupanje. Ja tražim da Tužilaštvo radi svoj posao. Biću onaj – ukoliko ubrzo ne bude – i prvi ću put to reći – ukoliko brzo ne bude tužilačke odluke u ovom slučaju, ja ću pozvati građane pred Tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija. Jer oni ne rade dobro svoj posao, neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se ovdje radi, a ne da objasnim ja ili bilo ko drugi”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik poručuje da nema problema ni da slučaj preuzme Tužilaštvo BiH, pa ako treba, i da dođe strani tužilački tim – samo da se konačno dođe do istine. Za nemile scene na Trgu Krajine, kaže da žali i građane i policajce uključene u to, ali da ničija sloboda nije neograničena bez obzira na razloge. Iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, kojem smo jos jutros poslali upit o slučaju “Dragičević”, kažu da su u saradnji sa MUP-om preduzete brojne istražne radnje o kojima je javnost informisana.U cilju istrage, kazu, o detaljima ne mogu pa tako nije ni dalje jasno u kojoj fazi je predmet. Zato imaju komentar na tvrdnje da sporo rade.

Tužilaštvo

U vezi sa pojedinim izjavama u javnosti, a koje se odnose na dinamiku i brzinu istrage u ovom krivičnom predmetu, ističemo da prema Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, Tužilaštvo vodi istragu.

Ali da neposredne operativno-taktičke i istražne radnje na otkrivanju izvršioca krivičnog djela preduzimaju policijski službenici MUP-a Republike Srpske.

Od brzine i dinamike njihovih preduzetih radnji na otkrivanju izvršioca krivičnog djela, zavisi i brzina i dinamika istrage kojem rukovodi Tužilaštvo“, kažu iz Okružnog javnog tužioca.

Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske kaže da je uvijek imala razumijevanje i saosjećanje za roditelje Davida Dragičevića i njihovu situaciju, pa je zato rijetko davala izjave o samom slučaju, ali i o ličnim provokacijama. Za policiju koja ne dozvoljava skupove na Trgu Krajine kaže da oni samo rade svoj posao.

“Ja očekujem od institucija da rade svoj posao, očekujem od policije da radi svoj posao, i naravno Tužilaštvo radi svoj posao. Naravno da je Tužilaštvo to gdje trebamo tražiti odgovore za brojne manipulacije koje su se desile vezano za ovaj događaj. Ja se naravno ne slažem sa tim da se političari ne miješaju u bilo čiju tragediju, a pogotovo da je zloupotrebljavaju. Ali reći ću – vidjela sam da ta zloupotreba postoji”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Vlada

Vlada Republike Srpske nije zadovoljna dinamikom vođenja istrage u predmetu “David Dragičević” i zahtijeva od glavnog republičkog javnog tužioca da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzme sve mjere radi hitnog rješavanja ovog predmeta. Na danasnjoj sjednici, ministri su zatrazili od Tužilaštvo, da u skladu sa Zakonom o javnim tužilaštvima Republike Srpske, obavijesti Vladu Srpske o preduzetim mjerama.

Podsjećaju iz Vlade da je naredba o sprovođenju istrage donesena jos u junu ove godine, od kada nije vidljiv nikakav značajan pomak, te da je time nanesena ozbiljna društvena šteta kako institucijama Srpske, tako i građanima.

“Ja moram da poručim svima – u RS ko želi da se obračuna sa pojedincima mora da se obračuna sa čitavim timom. U ovom timu nema igrača koji će iskočiti, koji će istupiti i koji neće provoditi ono što je zacrtano, a to je Republika Srpska i institucije Republike Srpske”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Većina zvaničnika MUP-a koji su napravili propuste u istrazi slučaja “Dragičević” su procesuirani, podsjeća Milorad Dodik. Za ministra Dragana Lukača kaže da se radi o patrioti sa nesumnjivom reputacijom koji dobro radi svoj posao. Uvjerava da, ako postoji jedan promil sumnje na ministra što se tiče ovog slučaja, da on više neće biti na funkciji.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!