Društvo

Ombudsman za djecu RS: Masovna okupljanja opasna za djecu

Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske, poručila je da roditelji snose odgovornost za svoju djecu i mogu ih voditi gdje hoće, i na javne skupove, mirne proteste, stadione, koncerte, ugostiteljske objekte i slično, ali da moraju preuzeti i odgovornost za eventualne posljedice za djecu zbog rizika koje takvi skupovi nose.

“UN konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje države potpisnice da obezbijede da svi subjekti moraju svoje aktivnosti koje se tiču djece i u kojima su uključena djeca sprovoditi isključivo u njihovom najboljem interesu, pa tako i u naprijed navedenim okolnostima”, stoji u saopštenju Ombudsmana za djecu RS.

Loading...

Navode da pitanje učešća djece na protestima nije regulisano propisima, ali da najbolji interes djeteta mora biti prioritet u svim aktivnostima koje se tiču djeteta.

“Masovna okupljanja, protesti i slično uvijek nose određene rizike, koji mogu dovesti u pitanje bezbjednost djece i njihovo pravo na zaštitu. Odgovornost je odraslih da, imajući u vidu moguće rizike, osiguraju da bezbjednost djece ne bude dovedena u pitanje”, stoji u saopštenju.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!