Nauka i tehnologija

NASA u 2019. ušla sa istorijskim otkrićem

Američka svemirska agencija NASA u Novu godinu ušla je sa istorijskim otkrićem – fotografijom najudaljenijeg objekta koji je ikad posjećen u Sunčevom sistemu.
Fotografiju nebeskog tijela Ultima Tule poslala je sonda “Novi horizonti” oko 30 minuta poslije ponoći po lokalnom vremenu, prenosi Glas Amerike.

Kontrolori u Laboratoriji za primjenjenu nauku Univerziteta “Džons Hopkins” proslavili su momenat kada je signal sa letjelice “uhvaćen na zemlji”.

Loading...

– Postoje dvije stvari kod Ultima Tule koje su važne za nauku. Prvo, pošto je tako daleko od Sunca, sunčevi zraci se jedva probijaju, temperature su na apsolutnoj nuli. Kao rezultat toga, sve je smrznuto, tako da je nebesko tijelo očuvano u svom originalnom stanju. Tako duboko smrznuto tijelo, koje ima 30 kilometara, ne može da ima geoloških aktivnosti kao Pluton, koji je takođe hladan, ali vidite aktivnost na površini i u atmosferi. Ultima jednostavno to nema – objasnio je glavni istraživač Alan Stern.

Ultima Tule je dugačka 32 kilometra, a fotografija je napravljena sa oko 800.000 kilometara.

Ipak, NASA je tek počela da prima podatke sa letjelice, a ukupno će biti potrebno oko 20 mjeseci da svi podaci pristignu do Zemlje. Signal od letjelice putuje šest sati prije nego što stigne do Zemlje.

Ultima Tule nalazi se iza Plutona, pored kog je letjelica proletil 2015. godine i poslala neke od najdetaljnijih slika tog nebeskog tijela koje je nekada smatrano planetom.

Sonda je lansirana 2006. godine.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!