Politika

Ministri već prekršili Viškovićeva obećanja

Iako je premijer Republike Srpske Radovan Višković u ekspozeu obećao smanjenje broja radnika u javnom sektoru, tek što su preuzeli funkcije novi ministri su raspisali konkurse za zapošljavanje novih činovnika.

Višković je u Programu Vlade Republike Srpske za mandatni period 2018-2022. godina, koji je predstavio u Narodnoj skupštini RS, naveo da će posebna pažnja Vlade biti posvećena efikasnosti ukupnog javnog sektora, a što će biti obezbijeđeno kroz šest mjera.

Loading...

Upravo prva mjera je izmjena strukture budžetske potrošnje i stvaranje fiskalnog prostora za povećanje javnih investicija, za šta je Višković naveo da će biti realizovano „provođenjem niza mjera koje će imati za posljedicu smanjenje učešća potrošnje na plate“.

Najavio je i uspostavljanje Registra zaposlenih u javnom sektoru koji će biti osnov za „operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate“.

Višković je čak naveo i da će definisati program prelaska radnika iz javnog u privatni sektor u cilju smanjenja broja radnika.

Međutim, novi ministri u Vladi Srpske samo što su preuzeli funkcije počeli su sa zapošljavanjem činovnika, što je suprotno ciljevima koje je Višković postavio kao mandatar i za koje je dobio podršku da bude premijer.

Konkursom koji je objavila danas Agencija za državnu upravu šest ljudi biće zaposleno u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Novi ministar u tom resoru Vlade Boris Pašalić zapošljava četiri viša stručna saradnika, i to za zemljišno-informacioni sistem, za zaštitu geografskog porijekla i tradicionalnih proizvoda, za normativno-pravne poslove i za ratarstvo i povrtarstvo. Traži i dva stručna saradnika za oglede i prognozno-izvještajni rad, od kojih će jedan raditi u područnoj jedinici Gradiška.

U Ministarstvu poljoprivrede su, prema nalazima revizora, na kraju 2017. godine bila zaposlena 154 izvršioca.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić će dobiti dva nova viša stručna saradnika, za normativno-pravne poslove i za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Ovo ministarstvo je na kraju 2017. godine imalo 62 radnika, naveli su revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora.

I nova ministrica finansija Zora Vidović treba dodatne radnike, i to dva viša stručna saradnika, za usklađivanje procedura Ministarstva sa propisima EU i za praćenje zaduživanja opština i gradova, vanbudžetskih fondova i propisa lokalnih vlasti.

Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora Ministarstvo finansija je na kraju 2017. godine zapošljavalo 171 radnika.

Javni konkurs za zapošljavanje u navedena ministarstva otvoren je 15 dana.

Izvor
Capital.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!