Politika

Dodik: U okviru pravoslavnih hramova će biti izgrađena obdaništa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ima vrlo važnu ulogu u društvu i predstavlja jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

Dodik je rekao da su SPC i država zajedno izgradili mnoge vjerske objekte i da imaju dobar odnos.

Loading...

“Odnos sa narodom se gradi na način da se osjete njegove potrebe u vjerskom smislu. Dogovorili smo se da se svi usmjerimo na izgradnju rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, kako bi što prije bio završen”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon božićnog prijema, koji je za njega i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović organizovao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Dodik je najavio da će u narednih četiri do pet godina u okviru pravoslavnih hramova širom Srpske, gdje za to postoje uslovi, biti izgrađena obdaništa, čime bi se dala nova dimenzija Crkvi u pogledu obrazovanja najmlađih.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između institucija Republike Srpske i SPC odlična.

“Ta podrška je jako važna u izgradnji društva, duhovnosti i njegovanja vrijednosti na kojima počiva Republika Srpska”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sa vladikom Jefremom razgovarali o stvarima koje su važne za razvoj i napredak društva, odnosno Republike Srpske.

“Praznici su vrijeme okupljanja kada sumiramo određene rezultate i kada prezentujemo neke naše planove”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna što je Republika Srpska jaka i stabilna i ide sigurno i hrabro u budućnost.

Vladika Jefrem nakon susreta nije davao izjave za novinare.

“Priča o ruskom uticaju izmišljotina Engleske i nekih zapadnih centara moći”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je priča koja se plasira o “nekom malignom uticaju” Rusije u BiH izmišljotina Engleske i nekih zapadnih centara moći, koji nisu imali ništa pametnije da smisle.

Dodik je istakao da se ovdje ubacuje ozbiljan novac iz Britanije, Amerike, da se vrši uticaj, ali da niko o tome ne govori.

“Kada bi pričali o njihovom uticaju, njihovim prisustvima, njihovim novcima, mogli bi da vidimo ko ovdje ima uticaj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ovdje nema nijedne ruske televizije, ali da se vide neke druge.

“To nije sporno, samo govorim koliki je neki spin, a u narodu se kaže laž, posijan”, naglasio je Dodik.

On je istakao i da je najveća štetočina svih vremena i čitave istorije ovih prostora bio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun koji je bio produkt britanske politike na ovim prostorima.

Dodik je naveo da razumije da je Britanija veoma ogorčena na Rusiju što se tiče ovih prostora zato što je spriječila da u Savjetu bezbjednosti UN prođe britanska rezolucija kako su Srbi genocidan narod prošlog vijeka, a nisu Nijemci ili neki drugi.

On je napomenuo da su oni sami genocidno društvo svih vijekova unazad, jer je poznato šta su sve radili, ali se njima ništa ne smije reći.

“Ovdje Srbi nemaju nijednog mjesta gdje mogu da kažu da su Britanci uradili nešto dobro za nas”, naglasio je Dodik i dodao da i danas okupljaju one koji su negativni prema Srbima.

Prema njegovim riječima, Rusi koji su tu samo da bi pomogli Republici Srpskoj i srpskom narodu odjednom su postali negativci.

On je podsjetio da je zamolio predsjednika Rusije Vladimira Putina da riješi pitanje Rafinerije nafte Brod, koju niko nije htio, te da su napravili aranžman da se plati 124 miliona evra, a da sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplate Rusi.

Dodik je napomenuo da su Amerikanci “pritisli” vladu Pere Bukjelovića da proda Rafineriju za jedan dolar, a da država preuzme sve dugove koje je imala.

On smatra da je izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog centra zakašnjeli odraz ljubavi koju srpski narod ima prema Rusima i Rusiji, kao i da je ta ideja stara stotinu godina, ali da njemu realizaciju nisu dozvolile komunističke vlasti.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!