Društvo

Patrijarh Irinej: Srpska i Srbija neodvojivi dio srpskog naroda (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej čestitao je danas predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na hrabrosti da kaže ono što svi žele, a to je da je Republika Srpska sa Srbijom neodvojivi dio srpskog naroda i da su svi dužni da to jedinstvo podrže i održe.

Patrijarh Irinej je, nakon prijema koji je u Patrijaršiji organizovao za Dodika i predsjednika Srpske Željku Cvijanović, istakao da je sastanak protekao u punom prijateljstvu, poručivši da su “narod iz Srbije i iz Republike Srpske jedan narod”, kao i da je “to bila jedna republika i tako ostaje”.

Loading...

“Pozdravljam gospodina predsednika i čestitam mu na hrabrosti da kaže ono što svi mi želimo – da je Republika Srpska sa Srbijom neodvojivi deo srpskog naroda i da smo svi pozvani i dužni da to jedinstvo podržimo i održimo”, rekao je patrijarh Irinej u izjavi za Srnu i Radio-televiziju Republike Srpske.

Patrijarh Irinej pozdravio je božićnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi!” narod Srbije i Repubilke Srpske, kao i Srbe u rasejanju, poželjevši im srećne i blagoslovene božićne praznike, sa željom da svima bude mnogo bolje u ovoj nego u minulim godinama.

“Čestitam praznik Republici Srpskoj i narodu našem sa željom da se u nas useli mir, sloga i ljubav, da imamo slogu, pre svega sa našim narodom, ali i sa svima ljudima dobre volje. Samo na takav način možemo svoje vreme da učinimo vremenom napretka, moralnog, duhovnog i ekonomskog, i da ostanemo u toj našoj zajednici, što nije nikakva novina, nego da nastavimo ono što smo nasledili od naše istorije i kulture”, rekao je patrijarh Irinej.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je patrijarhu Irineju na prijemu i poručio mu da ga očekuje na proslavi Dana Republike – 9. januara, koji je postao datum koji simbolizuje slobodu Srba u Srpskoj i prevazišao je običan dan republike kakav slave druge države.

“Danas je to Dan Republike i dan slobode”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta i da veoma cijeni njenu ulogu.

“Veoma smo posvećeni zajedničkom radu i onome što je istina”, rekao je Dodik.

On je zahvalio patrijarhu Irineju što je izdvojio vrijeme za sastanak kako bi se upravo u ovim prazničnim danima potvrdilo jedinstvo srpskog naroda.

“Јoš više ćemo raditi zajedno, jer je to jedini mogući put. Radiće zajedno i Republika Srpska i Srbija, Srbi i njihove organizacije bilo gdje u svijetu i, naravno, SPC kao sastavni dio narodnog i nacionalnog tkiva”, rekao je Dodik.

Dodik je čestitao Badnji dan i Božić srpskom narodu i u Srbiji i u Republici Srpskoj, u regionu i dijaspori.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila je patrijarhu Irineju na prijemu u susret Božiću i Danu Republike Srpske, ali i zbog toga što će Njegova svetost i ove godine doći u Banjaluku i obilježiti Dan Republike sa svojim narodom.

Cvijanovićeva je istakla da je praznično vrijeme Božića dobro da se pošalju poruke o jedinstvu srpskog naroda, slozi i odnosima koji se moraju stalno unapređivati i graditi.

“Voljela bih da smo u vrijeme praznika rasterećeni nekih bremenitih stvari, ali, na žalost, to nije tako i moramo i u svakodnevnom životu da vodimo o tome računa – i o političkim, i ekonomskim temama”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!