Banjaluka

Oglasio se i Grad: „Kerber“ nelegalno na gradskom zemljištu, za tu parcelu imamo drugi plan

Povodom informacija koje su se u posljednje vrijeme pojavile u medijima, Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, koje upravlja gradskom imovinom, saopštava da je Grad Banja Luka naložio Udruženju građana „Kerber“ ispražnjenje i predaju u posjed boksova i pripadajućeg zemljišta u Bitoljskoj ulici broj 38, zbog toga što udruženje „Kerber“ ovo zemljište koristi nelegalno.

Iz ovog odjeljenja objašnjavaju da UG „Kerber“ ovo zemljište koristi bez pravnog osnova odnosno nema potpisan ugovor o korištenju zemljišta i boksova sa Gradom, te naglašavaju da Grad Banja Luka nije bio u obavezi da ponudi alternativni prostor, s obzirom na to da je navedeno zemljište korišteno bez pravnog osnova, a nije bilo ni prijedloga za dodjelu drugog prostora od strane UG „Kerber“.

Radenko Laketić, načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje
Radenko Laketić, načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje

– Naglašavamo da Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje nema zakonski okvir za izdavanje zemljišta u zakup pod posebnim uslovima, jer je Odlukom o visini zakupnine za gradsko građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište koje se daje u zakup propisano da se neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u svojini Grada daje u zakup na osnovu javnog konkursa, usmenim javnim nadmetanjem – licitacijom, prema odredbama Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave, uz prethodno izrađene urbanističko – tehničke uslove za lokacije koje su predmet licitacije – kažu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Istovremeno, istom odlukom je propisano da se neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u svojini Grada može dati u zakup neposrednom pogodbom, fizičkim i pravnim licima, u sljedećim slučajevima:

a) za privremeno zadržane objekte – za koje nadležni organ Grada izda lokacijske uslove;

b) za izgrađene privremene objekte (montažno-demontažne), a urbanističkim-tehničkim uslovima se utvrdi da je moguće zadržavanje takvih objekata;

c) u svrhu obavljanja djelatnosti sezonskog karaktera (postavljanje zabavnih radnji, u svrhu održavanja vašara, postavljanja šatora, ringišpila i sličnih objekata) čiji zakup ne traje duže od jedne godine.

Na kraju, nadležno odjeljenje obavještava javnost da je na zemljištu na Rakovačkim barama, a kojem pripada i parcela koju bez pravnog osnova koristi UG „Kerber“, u skladu sa Strategijom razvoja grada koju je usvojio gradski parlament na sjednici održanoj 26. decembra 2018. godine, planirana izgradnja objekata za potrebe civilne zaštite Banja Luka, vatrogasne jedinice Banja Luka te centra za obuku spasilačkih jedinica civilne zaštite.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!