Kultura

Kusturici nagrada iz Afrike koju je dobio i Nelson Mandela

Reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade Mkiva humanitarne fondacije iz Južne Afrike, priznanja koje su prethodno dobili Nelson Mandela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Olaf Palme, Salim Ahmed Salim.

Kusturici će priznanje danas, na zatvaranju “Kustendorfa”, uručiti predstavnik Mkiva fondacije Zolani Mkiva, koji je samo zbog toga došao u Drvengrad.

Mkiva je istakao da su odlučili da nagrade priznatog reditelja za izuzetna dostignuća, za sve što je uradio do sada, a što je naišlo na ođek u Južnoj Africi zahvaljujući “dobrim pričama kojima je dotakao milione ljudi izvan svoje domovine”.

On je fenomen ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u Africi. Mi ga pozdravljamo zbog njegovih djela i vrijeme je da Afrika podigne ruku i kaže da u njemu i njegovom stvaralaštvu nalazimo izraz koji dotiče naše duše i zbog toga on dobija nagradu koja je poznata kao Mkiva humanitarna nagrada i jedno je od najviših priznanja koja dolaze sa afričkog kontinenta”, rekao je Mkiva u izjavi Tanjugu i RTS-u.

Mkiva nagrada se dodjeljuje od 1999. godine i prvi dobitnik je Nelson Mandela.

Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali zahvaljujući medijima njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo djelo nalazi odjeka u mnogim zajednicama svijeta. Zato smo odlučili da dođemo na ‘Kustendorf’, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva kako bi mu uručili priznanje na mjestu koje simboliše njegova dostignuća”, objasnio je Mkiva, izrazivši nadu da će im Kusturica uzvratiti pojsetu.

Kusturicu je prvo iznenadio jezik kojim je napisan mejl u kome ga predstvanici Mkiva fondacije obavještavaju o priznanju.

To je poetska verzija engleskog jezika kojim su mi se obratili sa puno časti i atributa. Kada sam sada čuo da je u pitanju ozbiljna fondacija iz Južne Afrike i da su nagradu dobili Čavez, Kastro, Olaf Palme, onda mi je zazvučalo kako valja”, rekao je Kusturica.

To je nagrada koja se, čini mi se, zove ”Šampion ljudskosti”, što jedino iz Afrike može da dođe, pošto je samo tamo ljudskost još ona faza koju smo mi ostavili iza sebe. A pošto smo uglavnom zapadno orijentisani i to prema onome što ne valja, onda je to još veće iznanađenje”, istakao je Kusturica.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!